ТРЕБИЊЕ │ Поводом свјетског дана дојења, требињски Актив жена СНСД данас је уручио пакете за новорођенчад породиљама на Гинеколошко-акушерском одјељењу требињске Болнице.

Валерија Лакић, предсједник актива, каже да је једна од основних политика СНСД-а очување породице.

„Овдје смо како бисмо дали прије свега подршку мајкама и да бисмо промовисали политику  СНСД-а - а то је породица и њено очување“, каже Лакић.

Срдан Лугоња, начелник Гинеколошко-акушерског одјељења у Требињу, каже да би свака породиља требала да доји, уколико нема здравствених препрека.

„Нема никакве замјене за мајчино млијеко. Дојењем се успоставља још јача веза између мајке и дјетета“, каже доктор Лугоња.

Према ријечима Љубице Миљановић, онколога требињске Болнице, дојење није само изузетно важно за здравље дјетета већ и за здравље мајке.

Свака жена која је дојила има мању могућност за обољевање од рака дојке и од кардиоваскуларних обољења.  Студије које су рађене у више земаља су показале да је за 4% мањи проценат обољевања од  карцинома дојке код жена које су дојиле годину и више дана у односу на оне које нису дојиле“, казала је др Миљановић.

Подсјећамо, требињско породилиште је  у октобру прошле године комплетно обновљено, а замијењене су инсталације, подови, спољни и вањски отвори и  тако створени бољи услови и за породиље, бебе и особље које ради на овом одјељењу требињске Болнице.

С.П.