Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство позвали су хроничне болеснике, ратне војне инвалиде и особе са инвалидитетом да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију против вируса корона.

125246.jpg (71 KB)

Када је ријеч о хроничним болесницима, позив се односи на лица са хроничним обољењима/стањима којa представљају повећан ризик за развој тешке форме вируса корона, компликација или смртног исхода.

Међу тим обољењима/стањима су хронична болест плућа /астма, бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза, интерстицијална болест плућа, плућна хипертензија/, имунокомпромитоване особе /ХИВ, малигне болести, стање након трансплантације органа/ткива, примарне имунодефицијенције/.

Међу њима су и лица обољела од дијабетеса мелитус тип један или два, затим са кардиоваскуларним обољењима /као срчана инсуфицијенција, коронарна артеријска болест, кардиомиопатија, хипертензија/, навели су из Министарства здравља.

Ту је још и хронична болест бубрега/укључујући особе на хемодијализи, хронична болест јетре, неуролошка стања /мултипла склероза, Паркинсонова болест, миастенија гравис, болест моторних неурона/, деменција, Даунов синдром, мождани удар/цереброваскуларне болести, гојазност /БМИ већи од 30/ те таласемија, анемија српастих ћелија.

Из ресорног Министарства су истакли да овај редослијед обољења/стања не означава степен ризика болести/стања.

Сви позвани треба да имају мјесто пребивалишта у Републици Српској, а уколико желе да остваре могућност имунизације треба да се јаве тимовима породичне медицине ради евидентирања.

Вакцинација ових приоритетних група становништва биће организована у надлежним домовима здравља, што су поједини већ почели да проводе.

Динамика вакцинације у домовима здравља, како је истакнуто, зависи од организације рада здравствене установе, структуре популације, односно бројности приоритетних група, испорука вакцина.

Вакцинација за лица из ових категорија становништва која су регистрована у приватним тимовима породичне медицине биће организована у дому здравља у граду/општини у којем се налази приватна амбуланта на начин да та амбуланта прикупи податке грађана који се пријаве у складу са овим позивом и достави их надлежном дому здравља.

"Домови здравља у Републици Српској у обавези су да прихвате и пријаве лица која нису регистрована у тимовима породичне медицине у Републици Српској, а имају пребивалиште на територији општине или града за коју је дом здравља надлежан", нагласили су из Министарства здравља.

Како се додаје, грађани који изразе интересовање за вакцинацију у складу са овим позивом, у наредном периоду биће позвани на вакцинацију од надлежног дома здравља.

Министарство здравља подсјећа да је вакцинација наведених приоритетних група становништва дио друге фазе вакцинације грађана против вирус корона у Српској која је у току, а у којој се већ вакцинишу старији од 65 година.

Наглашено је да ће у складу са Планом вакцинације против вируса корона у Републици Српској вакцинација бити настављена према планираним фазама и приоритетима.

Наредна фаза обухватиће особе на пословима од јавног значаја /радници у образовању, полицији, медијски радници, инспектори и други/, напоменули су из Министарства здравља.