У Требињу је данас потписан споразум о сарадњи Града Требиња, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Привредне коморе, Центра средњих школа и Техничке школе са швајцарском  организацијом "Хелветас" за пројекат "Унапређење практичне наставе у угоститељству, туризму, електро-енергетском и сектору обраде метала.

IMG_5291.JPG (171 KB)

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Дражен Бошковић истиче да је ово изузетно важан пројекат за Требиње, који ефикасно повезује привреду и образовање.

„Најбитнији сегмент пројекта је процес измјене наставних програма у двије стручне школе, Техничкој и Центру средњих школа, у коме учествују привредни субјекти, што је драгоцјено и конкретно за четири стручна занимања. Други сегмент сарадње је набавка опреме за ове двије школе, а користи ће имати ученици који похађају практичну наставу, као и привредни субјекти који ће да запосле квалитетну радну снагу“, рекао је Бошковић.

Свен Доминиковић, пројект менаџер програма „Моја Будућност“ Фондације „Хелветас“ у БиХ казао је да позитивна искуства рада са парнтерима у Требињу обећавају наставак сарадње, те да „Хелветас“ у БиХ младима настоји да помогне кроз разне програме запошљавања.

„Драго ми је да сарађујемо на још једном пројекту - формално образовање, које је најбитније, јер ће дати рјешење да компаније добију радну снагу која им треба. Треба се укључити у цијели процес измјене планова, практичне наставе и зато позивам све компаније да се укључе и сада и у будућности", истакао је Доминиковић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић додао је да ће град учествовати у пројекту са 30 одсто, истакавши да је битно што је привреда директно укључена.

"Ово ће бити један филтер да процијенимо ко је тај ко стварно жели запослење, ко су ти привредници који желе радника оспособљеног за рад", рекао је Ћурић.

IMG_5292.JPG (177 KB)

Директор Центра средњих школа из Требиња Недјељка Илијић истакла је да ће ове године, захваљујући фондацији "Хелветас Моја будућност" и граду Требињу, проширити опремање кабинета за смјерове кувар и туристички техничар.

Директор Техничке школе Дарко Ракић рекао је да су потписивањем овог споразума дефинисане неке активности које треба да се ураде у наредном периоду, али и оне које су већ урађене.

„Већ је урађена ревизија наставних планова и програма за два циљана занимања у Техничкој школи, а то је електричар и техничар цнц технологија, за шта је добијена подршка фондације "Хелветас" и Градске управе који су издвојили значајна средства за набавку опреме за наредну школску годину“, закључио је Ракић.

Пројекат финансира швајцарска организација "Хелветас", реализатор пројекта је Агенција за развој малих и средњих предузећа уз сарадњу са Градом Требиње.

Вриједност пројекта је 130.000 КМ.