tegeltija.jpg (57 KB)

Предсједништво БиХ је на данашњој ванредној сједници у Сарајеву донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Одлука о именовању Тегелтије биће достављена у даљу процедуру Комисији за припрему избора Савјета министара Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да је донесена одлука да ће у НАТО сједиште у Бриселу бити достављен документ Програм реформи БиХ.

- Документ ће бити достављен дан након што Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање предсједавајућег и министара у Савјету министара - наглашава се у саопштењу.

Зоран Тегелтија, кандидат СНСД-а за ову позицију, рођен је у Мркоњић Граду 1961. године. Доктор је економских наука.

Био је запослен, између осталог, у Рафинерији нафте, Пореској управи и Републичкој управи царина Републике Српске. На мјесто начелника општине Мркоњић Град изабран је 2004. године и 2008. године.

За министра финансија Републике Српске изабран је 2010. године у Влади премијера Александра Џомбића. Мандат обнавља 2013. године, у Влади коју је водила Жељка Цвијановић, све до 2018. када је поново освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске.

Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да никакав документ који прејудицира чланство у НАТО није усвојен на данашњој сједници Предсједништва БиХ у Сарајеву - него Програм реформи БиХ.

„Отворено се у овом документу каже да је тај документ сет реформи и да оне не преудицирају чланство, да је за кретање према чланству у НАТО потребна нова одлука Предсједништва БиХ и Парламентарне скупштине и да ће се одлуке доносити у складу са ставовима свих органа власти“, казао је српски члан Предсједништва БиХ.