ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је данас одржана презентација Ју-Ес-Еидовог пројекта „Дијаспора инвест“, у оквиру које су представљене могућности и процедуре за апликацију за грант програм чији је циљ јачање улоге дијаспоре у економском развоју БиХ .

Према ријечима Недима Јахића, савјетника за комуникацију при Ју-Ес-Еидовом пројекту „Дијаспора инвест“, отворен је трећи позив у оквиру програма за додјелу бесповратних средстава за повећање инвестиција из дијаспоре и стварање нових радних мјеста кроз непосредна улагања, пренос знања и увођење нових технологија у БиХ.

„За овај пројекат могу да аплицирају стартуп, мала и средња предузећа основана у БиХ, компаније које су основане у посљедње три године и које су у власништву члана бх. дијаспоре. Фонд за бесповратна средства отворен је и за предузећа која имају најмање 25 одсто власничког удјела или дугорочно пословно партнерство са чланом дијаспоре, као и властити допринос апликаната за финансирање буде најмање у односу 1:1, уз услов од најмање 50 одсто готовинског доприноса“, појаснио је Јахић.

Јавни позив је отворен до 1. октобра, а максимална средства на која компаније могу рачунати су до 50.000 марака.

„У прва два грант позива имали смо 23 пријављене компаније, углавном из ИТ и металског сектора. Критеријуми за додјелу бесповратних средстава су број новозапослених, величина инвестиције и регионална заступљеност, којом покушавамо да помогнемо све који су ту да донесу неку позитивну причу у своју заједници“, каже Јахић.

Пројекат ће трајати до априла 2022. године, а након Требиња и Сарајева презентације ће бити одржане и у Бихаћу, Широком Бријегу, Брчком и Бањалуци.

Д.Р.