IMG_7178.jpg (337 KB)

У галерији Културног центра Требиње, вечерас je представљена књига „Морачки јасновидац“ – разговори угодни са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем, аутора Перице Ђаковића.

Ријеч је о транскриптима четири интервјуа, које је признати херцегновски новинар водио са блаженопочившим митрополитом Амфилохијем у ауторској емсији на ТВ Нова „У жижи са Перицом Ђаковићем“.

Аутор књиге Перица Ђаковић рекао је да је ова књига објављена поводом четири деценије његовог рада у новинарству.

„Књига је требала да носи назив 'Без Бога ни преко прага'. Ноћ уочи штампања звао сам Матију Бећковића, који је раније у једном интервјуу митрополита Амфилохија назвао 'морачки јасновидац', да питам могу ли тако назвати своју књигу и он је рекао да ће му бити част ако то ставим. Господин Жутковић, који је главни кривац што је књига објављена, више од шест мјесеци радио је на пребацивању аудио и видео записа у слова“, каже Ђаковић.

Он је додао да, иако је на телевизији провео преко 30 година, сматра да већу тежину има писана ријеч и сама књига.

„Када сам узео у руке своју књигу, одлучио сам да та прва књига мора завршити на гробу митрополита Амфилохија јер је захваљујући њему она и настала. У овој књизи ћете наћи поруке митрополита из 2017. године, када говори о Украјини оваквој каква је данас, он говори све ово што ми сада пролазимо зато га је Матија и назвао 'морачки јасновидац'. Он је био човјек од кога ћемо тек учити. Вечерас смо имали промоцију прве књиге, а ускоро ће бити објављена и друга која ће обухватати седам божићних интервјуа са митрополитом, које смо почели да радимо 2013. године. Књига носи назив 'Христос се роди' и она ће наравно бити објављена за Божић“, навео је Перица Ђаковић.

Проф. др Дарко Антовић, редовни професор на Универзитету Црне Горе истакао је да ћемо вриједност ове књиге откривати временом.

„Књиге су, као што сте чули, резултат телевизијских емисија које су биле изузетно праћене. Позван сам да учествујем у промоцији вечерас и веома сам срећан што сам имао прилику да говорим пред публиком у Требињу. Порука има пуно, ја бих прије свега поставио једну дилему, на коју ће сами читаоци требати да одговоре а то је - да ли је то што су прочитали само транскрип онога што су гледали или је на одређен начин књижевно дјело? Митрополит је за нас сигурно био један од највећих, можда и највећи теолог овога подручја“, рекао је Антовић.

Представљање књиге „Морачки јасновидац“ организовао је Културни центар Требиње.

IMG_7133.jpg (250 KB)

IMG_7135.jpg (273 KB)