У Дому младих сутра ће бити одржан Сајам запошљавања, предузетништва и занимања, у организацији Града Требиња, Агенције за развој малих и средњих предузећа Требиње, ЈУ Завод за запошљавање и Подручне привредне коморе Требиње.

Директор Агенције за развој МиСП Требиње Дражен Бошковић за Радио Требиње каже да је ово први сајам оваквог формата који се одржава на подручју наше регије, а који ће на једно мјесту и око заједничких интереса окупити све актере локалне пословне заједнице.

У времену од 11:00 до 14:30 часова наши незапослени суграђани имаће прилику да разговарају са послодавцима из Требиња и источне Херцеговине који имају потребе за радном снагом, обавијесте се о њиховим потребама за стручним профилима и понуде своје услуге.

Од 10:30 на сајму ће, додаје он, бити представљени и предузетници које су свој бизнис успјешно покренули кроз програме самозапошљавања Града Требиња у протекле двије године.

Уз информације из њихових искустава, они који тек намјеравају путем приватног предузетништва – моћи ће да се упознају и са понудом финансијских институција, банка и микрокредитних организација, који ће као важни субјекти у креирању пословног окружења такође бити међу учесницима сајма.

„Предузетници ће добити више информација - које су то кредитне линије подршке тренутно у понуди, док ће финансијске организације бити повратно информисане од пословног сектора – на чему то треба радити како би те кредитне линије биле лакше доступне и заживјеле у циљу развоја предузетнишптва и креирања нових радних мјеста“, истиче Бошковић.

Дио програма сајма, додаје он, биће и презентација четвртог јавног позива програма „Challenge to change“, која је заказана за 12 часова.

„Пословни субјекти кроз овај програм могу очекивати финансијску подршку од 10.000 до 30.000 евра бесповратних средстава.  Позивам све оне који су заинтересовани да присуствују презентацији овог програма јер заиста уз квалитетно израђену апликацију може се доћи до ових бесповратних средстава, која сигурно доста значе и за почетнике у пословању и за зрела предузећа“, напомиње Бошковић.

Међу учесницима сајма, истиче Бошковић, биће и средње стручне школе из Требиња, које ће  на својим штандовима свршеним основцима представити занимања која уписују у наредној школској години и перпсективе које она пружају на тржишту рада.

„Један од циљева овог сајма јесте да се кроз интеракцију свих ових учесника дође до квалитетних закључака и препорука чији би крајњи резултат био - нови програми Града Требиња, усмјерени на развој предузетништва и отварање нових радних мјеста“, закључује Бошковић.

Р.С.