ТРЕБИЊЕ │ Незапамћена суша у Требињу донијела је проблеме у снабдијевању водом сеоских подручја и високих градских зона.

Најтеже је сточарима, јер пресушују и посљедње залихе воде за напајање стоке.

У требињским рубним селима пресушиле су чатрње и скоро сви други извори воде, па је становништво принуђено да купује цистерне воде, што је додатни удар на кућни буџет.

У Територијалној ватрогасној јединици Требиње кажу да су прве захтјеве за испоруке воде добили још у јуну, а до сада је испоручено је 297 цистерни, што је рекордан број у протеклим годинама.

„Радимо пуним капацитетом, воду испоручујемо и ноћу. Најтеже је кад избију пожари па опрему и људство морамо ангажовати на пожариштима, а људима је потребна вода. Захтјеви пристижу сваки дан, објашњава комадир требињских ватрогасаца Трипо Ћук.

Требињски ватрогасци имају пет цистерни са којима достављају воду капацитета од пет до 11 кубика, а достава прве цистерне је бесплатна.

Цијена цистерне на територији града је од 45 од 70 КМ, зависно од кубика, док се у удаљенија мјеста наплаћује и две марке по километру.

Цистерна од седам кубика просјечном сеоском домаћинству траје десетак дана.

„За другу и трећу цистерну плаћа се 25 одсто од цијене, наредне двије 50 одсто, а затим пуна цијена. За сада смо испоручивали, углавном, двије до три цистерне по једном домаћинству“, наводи Ћук.

Посљедња обилнија киша у Требињу пала је у мају мјесецу. Јуни је протекао скоро без падавина, па су - умјесто просјечних око 200 литара на мјесечном нивоу - пала свега три литра кише.

У јулу је забиљежен само један пљусак са око 20 литара кише по метру квадратном.

Д.Ч.