Kompletan-oftalmoloski-pregled-u-Poliklinici-Optotim-za-199-kn_3167.jpg (54 KB)

Све више дјеце са подручја Источне Херцеговине, посљедњих година, има проблеме са видом, а најчешћи су кратковидост у млађем, далековидост у старијем узрасту те страбизам.

Ово је за Радио Требиње, поводом Свјетског дана вида, истакла Татјана Мрдић, начелник Одјељења за офталмологију Болнице Требиње.

Она је подвукла да је рано уочавање и лијечење слабовидости код дјеце најважније за нормалан развој вида.

“Уколико се на вријеме ови проблеми открију и коригују, они су изљечиви и вид се може довести до неких нормалних вриједности као да тих проблема није ни било. Уколико проблеми постоје они су веома значајни, морају се што прије кориговати јер утичу на физички али и на интелектуални развој дјетета. У нашој регији има све више проблема са видом код дјеце али се они и откривају на вријеме. Родитељи су доста свјесни и дјецу доводе на вријеме на преглед, а постоје и превентивни прегледи”, каже доктор Мрдић.

Ти прегледи су од изузетног значаја, додаје она, посебно први превентивни предшколски прегледи.

“Јер од када се тај преглед ради много дјеце долази, проблем се тада уочи. Родитељи не би требало да чекају, него да се чим уоче да нешто није у реду с видом дјетета, одмах јаве љекару. Не треба да то сматрају неком маном, болешћу, не, то је само рефракциона грешка у развоју ока која се може отклонити”, навела је она.

Дјеца много времена проводе пред екранима што негативно утиче на вид.

Татјана Мрдић каже да би родитељи требало строго да воде рачуна о томе колико је дијете свакодневно изложено дигиталној технологији.

“Разне студије су показале да претјерано гледање на близину, гледање у екране,  може бити повезано са развојем кратковидости код дјеце. Они би требало да буду што више на свјежем ваздуху и играју се, а не пред таблетима, телефонима и рачунарима. Плаво свјетло које емитују ти дигитални екрани може да утиче на квалитет сна и и квалитет вида код дјеце. Родитељи би требало да санкционишу дјецу, то је данас јако тешко, али би требало ограничити вријеме које дијете проводи пред екраном”, каже она.

Наводи и симптоме који указују да са видом нешто није у реду и на које би родитељи требало да обрате пажњу.

“Ако дијете има проблем са видом обично се жали на главобоље, смета му јака свјетлост, шкиљи, има потешкоће при читању и писању те има неправилан положај главе. Сви ти знаци би могли да указују да нешто није у реду с видом и требало би да посјете љекара”, појашњава доктор Мрдић.

Подвлачи да и дјеца у основношколском и средњошколском узрасту треба да воде рачуна о виду. Честе су тзв. школске диоптрије које је неопходно открити на вријеме.

“Дјеца тог узраста могу сама да примијете да се нешто дешава са њиховим видом, да не виде рецимо добро шта пише на табли у школи или да имају замућен вид. Обично се јаве на вријеме и тај проблем се ријеши”, каже доктор Мрдић.

Свјетски дан вида обиљежава се са циљем да се подигне свијест грађана о глобалном проблему сљепоће и слабовидости. Важност очувања вида је оно на шта Свјетска здравствена организација жели да упозори јер се, како наводи, 80% болести ока може спријечити.

Са доктором Татјаном Мрдић разговарала Далиборка Радановић.