У Осман пашиној џамији у Требињу јутрос су клањање бајрам-намаза, поводом Рамазанског бајрама, предводили главни имам Меџлиса исламске заједнице хафиз Садик ефендија Фазлагић и требињски имам Садмир ефендија Мустафић.

У просторијама Меџлиса исламске заједнице потом је приређен традиционални бајрамски пријем, којем су, између осталих, присуствовали предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак и протејереј-ставрофор Младен Жуловић, старјешина Саборног храма Светог преображења Господњег.

Ефендија Фазлагић је навео да је Рамазански бајрам један од највећих муслиманских празника, који означава крај мјесеца божије милости, опроста, мира и спаса.

„Ово су дани највеће награде за све оне који су се протеклих мјесец дана трудили путем поста, намаза и других видова покорности Богу, ово су дани весеља и радости за све муслимане, али и дани који нас уче да овдје живимо и са људима других религија, конфесија, нација, других схватања. Нашу радост у рамазанске дане дијелимо са нашим пријатељима, комшијама, нашим суграђанима“, истакао је главни имам Меџлиса исламске заједнице.

Он је захвалио свима који су присуствовали бајрамском пријему и честитао празник свим вјерницима исламске вјероисповијести.

„Честитам Рамазански бајрам свим Бошњацима ријечима Бајрам шериф мубарек олсун, уз жељу да бајрамске дане проведу у здрављу и весељу, са својим породицама, пријатељима и комшијамама. Хвала и свима који нам на наше адресе шаљу честитке поводом највећег годишњег благдана“, рекао је Фазлагић.

Предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак истакао је да представници градске управе традиционално дијеле радост Бајрама са пријатељима исламске вјероисповијести.

„Већ традиционално смо посјетили наше пријатеље исламске вјероисповијести и са њима подијелили радост Бајрама. Требиње је град који је одувијек био отвореног срца, за све људе који су добронамјерни и који у њима желе да бораве и живе“, казао је Бањак.

Директор ЈУ Дома пензионера Требиње Рајко Ћапин уручио је ефендији Фазлагићу захвалницу ове установе за значајну помоћ Меџлиса исламске заједнице и свесрдну сарадњу.

Честитка Градске управе

Заједничку честитку ефендији Фазлагићу и свим вјерницима исламске вјероисповијести поводом Рамазанског бајрама упутили су градоначелник Требиња Мирко Ћурић, те предсједник и потпредсједник Скупштине града Драгослав Бањак и Мијат Шаровић.

„Поштовани ефендија Фазлагић, вама и вјерницима исламске вјероисповијести честитамо празник Бајрам, са жељом да празник обиљежите у миру, у кругу својих породица и пријатеља, уз традиционалну честитку: Бајрам шериф мубарек олсун“, наводи се у честитки.

Рамазански бајрам обиљежава крај једномјесечног поста, и слиједе дани весеља – дани Бајрама.

На први дан Рамазанског бајрама муслимани размјењују поклоне и посјећују се.

Обиљежавање Рамазанског бајрама траје три дана.

В.М.