IMG_20210915_190623.jpg (141 KB)

У организацији Друштва пријатеља Требиња у Културном центру вечерас је премијерно приказан документарни филм "Дјеца Tребиња", поводом јубилеја 70 година кошарке у Tребињу.

Филм доноси причу о историји кошарке у Требињу - од покретних дрвених кошева, ДТВ Партизана, Брекане, кошаркашких олимпијада, до почетака, деценија развоја и успјеха кошаркашког клуба „Леотар“.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је да Град кроз школски спорт и рад Спортског друштва "Леотар" подржава младе спортисте, напоменувши да су млади база, снага и гаранција квалитета и препознатљивог спортског окружења. 

"У спортском окружењу Tребиња, међу великим бројем клубова, посебно мјесто као ветеран међу клубовима заузима Кошаркашки клуб 'Леотар'. Мора се одати почаст за јубилеј и поменути почетке са игром на ливадама, дрвеним кошевима, требињским правилима кошарке", рекао је Ћурић  и подсјетио на неке од најзначајнијих датума везаних за кошарку у Tребињу.

Он је истакао да је данас Кошаркашки клуб "Леотар" премијерлигаш и увијек је на понос граду Tребињу, те захвалио Друштву пријатеља Tребиња који су организатори овог значајног јубилеја.

Михајло Tешановић, предсједник Друштва пријатеља Tребиња рекао је да је фокус филма био на почецима кошарке у Tребињу и на актерима тих почетака, али да је филм свеобухватан.

Први тренер Кошаркашког клуба "Леотар" и оснивач клуба, Раде Алексић, подсјетио је да су он и његови другови као шеснаестогодишњаци, педесетих година почели да играју кошарку у Tребињу, истакавши да су били самоуци, али да су играли слободно.

"Нисмо имали приступ сали слободан, па би за вријеме часа одшкринули прозор и увече би упадали кроз тај прозор и играли кошарку. Били смо самоуци, али је то добро, јер смо имали своју кошарку, играли смо слободно, а без слободне игре нема љепоте и нема успјеха", навео је Алексић.

Он је додао да је требињски стил кошарке ушао и у спортске уџбенике будући да таква слобода игре није нигдје постојала.

Аутор документарног Филма "Дјеца Tребиња" Небојша Колак истакао је да је филм документ о настајању кошарке и Кошаркашког клуба "Леотар" у Tребињу, да је за потребе филма снимљено чак 18 саговорника, међу којима су и кошаркашке легенде Миленко Савовић и Предраг Даниловић.

Колак је додао да је филм успио да расвијетли бројне непознанице које су везане за почетке кошарке у Tребињу.