ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је данас представљен пројекат развоја предузетништва на локалном нивоу и иновативне локалне економије БиХ „ЕУ4 бизнис“.

Према ријечима Катарине Црњански Влајчић, координатора пројекта испред Међународне организације рада, оно што се жели постићи је, прије свега,  сарадња између приватног, јавног и невладиног сектора у циљу стварања механизама који ће побољашти предузетничку климу и поспјешити покретање нових  послова или ширење већ постојећег бизниса.

- Циљ скупова је да заинтересовани добију више информација како могу да аплицирају за средства, која се крећу од 150 од 200 хиљада евра. Дајемо директну подршку партнерствима јавног, приватног и невладиног сектора која ће касније сами да бирају крајње кориснике. Циљ је убрзати успостављање и развој микро, малих, средњих и новорегистрованих предузећа. Кроз овај пројекат подржавамо и новорегистрована предузећа за младе, жене и рањиве категорије, који тешко код другог послодавца остварују радни однос – истакла је она.

Божо Влачић, власник требињског газдинства „Влачић“, познатог по производима од смокава,  је рекао да овакви пројекти могу помоћи предузетницима попут њега, јер он се не бави само пољопривредном производњом, већ је његов посао везан и за туризам и извоз производа.

- Радим заокружен процес од саднице до продаје листа смокве. Није први пут да аплицирам, учествујем у различитим пројектима, видјећемо шта ће бити - истакао је Влачић.

Презентацији јавног позива за развој предузетништва присуствовали су и представници градске управе, Агенције за развој малих и средњих предузећа и регионалне Привредне коморе.

Д.Ч.