ТРЕБИЊЕ │ У Народној библиотеци у Требињу вечерас је промовисана поетска књига “На крилима Урила” наше суграђанке Вере Басор.

“Арханђел Урил је четврти арханђел на небу и по књизи Енуха он представља арханђела грома и вјетрова. По митологији - представља и бога Перуна који је по подацима које сам нашла и заштитник града Требиња”, рекла је Басорова.

Додаје да је је ово дјело наставак њене прве књиге поезије “Лутајући мириси”, која је објављена 2000. године.

На новинарско питање зашто је направила дугу паузу у стварању, истиче да је сваком умјетнику потребно вријеме за стваралачко сазријевање.

„Потребно је сазријевање, животни пут ме одвео до Београда, живим и стварам на релацији Требиње - Београд, све је ствар тренутка и сада је дошао прави тренутак за нову књигу“, каже Басорова.

Наша суграђанка наводи да је припремила и књигу кратких прича, које ће бити ускоро објављене.

Професор српског језика и књижевности Kоча Говедарица истакао је да Вера Басор представља необични пјеснички глас из Херцеговине.

“Има ту и свјетлости и сјенке, и настајања и нестајања и родољубља. Њени стихови су лакокрили и имате осјећај да ће вас понијети док их читате. Необична је то поезија и очекујем да ће се њен пјеснички глас наставити исказивати и у сљедећим књигама. Ја сам у тој поезији нашао везу са Црњанским, Васком Попом и пјесницима који пјевају о Херцеговини”, рекао је Говедарица.

Стихове из књиге поезије Вере Басор казивала је Ива Новаковић, ученица трећег разреда Гимназије “Јован Дучић”.

Издавач књиге “На крилима Урила” је кућа “Свет књиге” из Београда у сарадњи са Kњижевном заједницом “Јован Дучић” Требиње.

Поезија Вере Басор заступљена је и у антологији “Херцеговачки вијенац” из 2015. године.

В.М.