У Музеју Херцеговине, вечерас је промовисана књига "Жена која је вјеровала да је Марија Магдалена", аутора проф. др Емила Влајкија.

"Она у књизи осваја власт и тјера мушкарце из политике, односно им забрањује да се баве политиком. Она сматра да су жене те које рађају живот, доносе живот, а мушкарци су ти који преко ратова и агресивности га уништавају", прича Влајки и додаје да жене данас и када су на положајима се равнају према мушком свијету.

"Не знам да ли је добро да жене узму власт, али узимајући у обзир свакодневне вијести из свијета и како нам мало фали да одемо до врага, нешто ће се ту морати мијењати, мислим да феминистички приступ неким стварима би могао бити сензибилан. Жене могу бити овакве или онакве али сасвим сигурно би владавина матријахата, како сам то у књизи описао би могла резултирати спасавањем планете", објашњава Влајки.

Саша Kнежевић, професор књижевности истиче да је овај роман интригантан јер је необичан приступ самој теми.

"Невјероватно је колико је ствари аутор морао прочитати, да би уопште дошао до овог романа. Ја сам пишући рецензију, просто био константно заинтересован јер сам препознао неке ствари које су посуђене, да је имао на уму велику литературу. Један дио је непреведен, неке књиге из 2016, па један феминистички филм који се уопште не може "скинути"... Влајки је прочитао оно што је у свијету веома популарно и све то упаковао у један овакав роман, који је помало застрашујући. Јер се ми налазамо у једном тешком времену и не обраћамо пажњу на многе проблеме, а једно од њих је и питање тих истополних бракова", прича Kнежевић.

Овај роман је дошао сигурно у тренутку када ће се ово питање врло брзо политички  покренути на нашим присторима - закључио је он.

С.П.