У галерији Културног центра Требињ вечерас је промовисана монографија „Гајдобра – Наслеђе и савременост“ аутора Анђе Шушић, професора историје.

IMG_5135.jpg (98 KB)

Књига је конципирана као трилогија Херцеговина – Војводина – Гајдобра, а тежиште представља „жива ријеч“ преко 300 саговорника, као и литература коришћена као извор, документарна и архивска грађа, гдје доминира научно-носталгични приступ аутора.

Рецензент књиге, професор доктор Јово Радош је, говорећи о љубави према завичају, цитирао Иву Андрића, који је рекао да према завичају свако има неку неодређену, недефинисану обавезу и дуг и да је на свакоме да види како ће и на који начин тај дуг да врати, те да је Анђа Шушић - овом историјском, антропогеографском и етнолошком студијом - на својеврстан начин одужила дуг Гајдобри.

IMG_5142.jpg (138 KB)

„А Гајдобра и по привредним, просветним, културним, спортским и укупним друштвеним потенцијалима - заслужује да има овакву монографију“, рекао је Радош и истакао специфичност гајдобранског менталитета, херцеговачких колониста насељених у Војводину, људи који се одликују многим, у ближој и даљој околини, примијећеним особинама, великим бројем доктора наука, првацима у многим спортским дисциплинама и другим областима живота.

Ауторка Анђа Шушић, уз велику захвалност свима који су помогли у раду на монографији, истакла је да је књига сачињена од разговора са људима и да припада свим Гајдобранима, а њих карактерише очување породице, поштовање традиције и вјера.

„Гајдобрани су успешно пребродили искушања која су их задесила, а посебно она деведесетих година двадесетог века - када је обавезно било помоћи сродницима у Херцеговини, Босни, Лици…, када је у Гајдобри формиран штаб за помоћ ратним јединицама на фронту.“

Умјетнички програм у току промоције извео је познати етно квартет „Звуци с камена“ из Новог Сада.