Прополис је мјешавина смоластих састојака (пупољака или коре дрвећа) који се луче током прољећа и љета. Садржи више од 300 различитих једињења, 22 минерала и 7 витамина.

20200115200406_578601.jpg (106 KB)

Научним истраживањима утврђено је да дјелује против вируса, гљивица и бактерија те је снажан антиоксиданс. То је посебно важно имати на уму сад кад је “завладао” вирус грипе, објашњава апитерапеуткиња др Гордана Хегић. Прополис не допушта гљивицама и вирусима да се размноже те тако спречава болести.

“Бројна научна истраживања прополиса доказала су да је антибактеријско дјеловање јаче изражено на грам-позитивне бактерије (стрептокок, стафилокок), него на грам-негативне микробе (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aerugino…). У случају кад директно не дјелује на грам-негативне бактерије, у организму ствара заштиту од упале које оне изазивају. Ефекат му је слабији од антибиотика, али је мање токсичан, не изазива резистенцију и не оштећује нормалну цријевну микрофлору”, објашњава Хегић.

Осим тога, овај дар биљака и пчела уклања и болове, а као антиоксиданс поправља посљедице старости, болести и лијечења те помлађује. Смањује и ниво слободних радикала те спречава оксидативни стрес.

“Та чудесна твар има више од 300 досад знанствено утврђених љековитих једињења. Тинктура прополиса не само да дезинфикуја ране, него и ефикасно зауставља крварење, умањује бол, а смоластим саставом дјелује као фластер. Зато савјетујем да га има сваки кухар у кухињи и мајстор у радионици као средство хитне самопомоћи, јер мјеста су то честих повреда које се, до доласка љекару, залију прополисом”, тврди пчеларка и чланица апитерапијског друштва мр Јадранка Лукета Марковић.

Осим тога, ублажава болно грло па га треба накапати на коцку шећера и дуго отапати у устима или на комадићу круха ако имате повишени шећер. Дужом употребом подиже имунитет и јача одбрамбене снаге организма, а научно је доказано и да синергијски дјелује с неким антибиотицима. Ако га користе дјеца у облику тинктуре, може се оставити да алкохол исхлапи.

“Научна истраживања на мишевима доказала су да прополис спречава појаву и метастазирање рака, у терминалној фази продужаве живот мишева, те антиоксидационим дјеловањем може умањити негативна дјеловања хемотерапије”, објашњава Јадранка Лукета Марковић.

Страдиваријеве виолине и мумије

Прополис пчеле стварају од биљних смола. Животињске уљезе који уђу у кошницу пчеле убију те “прополизују” да у њој не труну. И мумије су се некад радиле с прополисом, као и гудачки инструменти. Чак је и Страдивари своје виолине бојио прополисом.

Јесу ли дјеца алергична?

Желите ли испробати јесу ли ваша дјеца алергична, накапајте им капљицу или двије тинктуре прополиса на подлактицу или поткољеницу. Ако се у року од 48 сати не појаве црвене мрље или осип, дијете га може слободно користити.

Топ 5 савјета за употребу прополиса и самопомоћ:

Брадавице: Четири седмице мажите курје око прополисом. Прије мазања, добро оперите курје око топлом водом и неутралним сапуном, а потом намажите шведском горчицом и оставите да се осуши.

Опекотине: Код опекотина се најбољи ефект постиже употребом хидратантне прополис креме локално, а 10-15 капи 30%-тне отопине прополиса препоручује се узимати орално.

Подиже имунитет: Дуже узимање тинктуре или сировог мљевеног прополиса у меду, на коцки шећера или на корици хљеба подићи ће имунитет те заштитити од многих вирусних, бактеријских и гљивичних болести.

Даје снагу: Мед с прополисом отопљен у устима пред спавање може убрзати и олакшати сан. Фруктоза из меда која се депонује у јетри и поступно отпушта дјелује на ниво шећера у крви и одржава га “стабилним”.

Дјечји бомбони: Алкохолну отопину прополиса накапајте на коцкице шећера прекријте газом и оставите неколико дана на собној температури да алкохол испари и добили сте прополис бомбоне за дјецу.