Свештеници из Острога, монахиње и вјерни народ, као и грађани Никшића окупили су се испред Основног суда у Никшићу гдје траже ослобађање Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам никшићких свештеника.

 

Они од раног послијеподнева узвикују "Не дамо владику", "Устала је Црна Гора, светиња се бранит` мора", "Мило лопове", "Косово је Србија", "Црна Гора и Србија то је једна фамилија".

Негдје око 20.00 часова испред зграде Основног суда искључена је улична расвјета, што је додатно изиритирало окупљене који су одговорили молитвама и пјесмама.

Они су најавили да ће до касно вечерас бити испред зграде Суда, јер очекују да један сат иза поноћи буду пуштени владика Јоаникије и никшићки свештеници.

Трећу ноћ заредом више од 1.000 Будвана протестује због хапшења владике Јоаникија и осам никшићких свештеника.

У најбројнијој протестној шетњи, окупљени узвикују "Пустите нам владику", "Косово је срце Србије", "Устала је Црна Гора, светиња се бранит` мора".

Узвикују и "Сви на улице да бранимо наше светиње".

Протест је и у Беранама гдје су грађани узвикивали "пустите владику", а прошли су поред зграде полиције и запутио се према Манастиру Ђурђеви ступови.

У Бијелом Пољу је у току протест грађана на градском тргу. Окупљени узвикују: "Баците штитове", "У нама је срце лавље, ми бранимо православље", "Не дамо владику", "Не дамо свештенике", "Црна Гора и Србија, то је једна фамилија".

Мирна и достојанствена шетња је организована у Пљевљима уз сличне поруке које су се могле чути и претходних дана.

Православни вјерници широм Црне Горе протестују у знак подршке епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и осморици свештеника који су притворени због литије одржане у Никшићу 12. маја, на Светог Василија Острошког, у којој се окупило више хиљада грађана упркос забрани јавних окупљања. Ухапшенима је одређено задржавање од 72 сата.