У катедрали Нотр Дам у Паризу данас је одржана прва миса послије два мјесеца пошто је средином априла у разорном пожару изгорио велики дио цркве.

Службу за мали број људи одржао је париски надбискуп Мишел Опети у капели која је проглашена сигурним мјестом.

Док је у катедрали било тридесетак људи, углавном свештеника и запослених у цркви, Опети и други носили су из безбједносних разлога грађевинске шљемове.

Министар културе Франк Ристер рекао је ове седмице да катедрала остаје у "крхком" стању, нарочито свод за који још постоји ризик од рушења.

Још није познато када ће катедрала бити поново отворена за јавност.

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је да ће обнова цркве трајати пет година, што многи стручњаци сматрају нереално кратким роком.

Пожар који је 15. априла нанио велику штету париској катедрали изазвао је невјерицу код бројних вјерника који су гледали како ватра уништава светињу из 12. вијека.

Захваљујући храбрим ватрогасцима и свештенику Жан-Марк Фурнијеу, сачуване су вриједне реликвије, а пошто је Нотр Дам био усред реконструкције, бронзане статуе су биле уклоњене због радова.

Градња катедрале почела је 1160. године за вријеме бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дјело готичке умјетности.

Богородичину цркву у Паризу сваке године посјети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

РТС