417453359_787459320079798_1590841372012214183_n.jpg (125 KB)

Требиње се на Међународном сајму туризма у Београду представило богатом туристичком понудом културно-историјског насљеђа, вјерског и винског туризма, гастрономије и авантуризма, изјавила је Срни директор требињске Туристичке организације Мирјана Путица.

Путица је истакла да у посљедње вријеме Туристичка организација Требиње акценат ставља на активан одмор и авантуризам, јер жели гостима да пружи могућност да овај град доживе и са воде - кајацима и баркама, из ваздуха - параглајдингом, а у понуди је много бициклистичких стаза.

"Прошле године у функцију стављена стаза од Требиња до Ластве дужине 15 километара и трудимо се да сваке године обогаћујемо и проширујемо туристичку понуду и да Требиње буде мјесто за све генерације", рекла је Путица.

Она је изразила задовољство због прилике да Туристичка организација Требиње представи своју туристичку понуду на највећем туристичком дешавању на овим просторима, које сваке године окупља све више излагача и посјетилаца, додајући да се годинама уназад промовишу самостално у оквиру свог промо штанда.

Путица је истакла и да је Сајам туризма у Београд од великог значаја за Требиње због тога што највећи број гостију долази из Србије.

"Ми представљамо све предности Требиња у односу на друге, као што је добар географски положај, блага медитеранска клима са 265 сунчаних дана, богато културно-историјско насљеђе, вјерски туризам, вински туризам, гастрономија, авантуризам", рекла је Путица.

Осим богате туристичке понуде Требиња, посјетиоци се могу упознати о понуди "Херцеговачке куће", "Града Сунца", агенцијама "Лукс травел", "Френд травел", Музејем Херцеговине, хотелом "Платани".

Сви посјетиоци који први пут дођу у Требиње, посјете љетњу башту Платани, која је незаобилазно мјесто и свих грађана Требиња и свих туриста који долазе у овај град.

Надомак ове баште је и живописна зелена пијаца, на којој се могу купити сви домаћи херцеговачки производи, као што је сир из уља, пршут, мед, кајмак, грах пoљак, раштан, купус.

У близини је и "Херцеговачка кућа", гдје се могу купити и аутохтони херцеговачки производи, затим Туристички информативни центар, као и парк "Јован Дучић" и Храм Светог Преображења Господњег.

Ту је и много културно-историјских споменика, као што су споменик Јовану Дучићу, Његошу, борцима Првог и Другог свјетског рата.

Путица је посебно истакла стари град Kастел, много угоститељско-занатских радњи, Музеј Херцеговине, двије џамије /Султан Ахметова и Осман-пашина/.

"Познати смо и по вјерском туризму. Имамо у Требињу много манастира као што је манастир /требињска/ Грачаница, који је незаобилазо мјесто свих туриста, пошто се од тог манастира пружа прелијеп поглед на град Требиње. Ту су и манастир Дужи, Тврдош, Завала, Петропавлов манастир, Ццрква Светог Василија Острошког у Мркоњићима", додала је она.

Према њеним ријечима, Требиње је познато и по добрим и квалитетним винима, а најпознатија аутохтона сорта грожђа су вранац и жилавка, од којих се праве одлична вина.

Она је навела да у Требињу има више од 20 регистрованих винарија, у којима је могућа и дегустација.

"Јако значајан за туризам у Требињу је комплекс `Града Сунца`, кроз који прође годишње 100.000 посјетилаца", рекла је Путица.

Туристичка понуда Републике Српске ове године је први пут на Међународном сајму туризма у Београду обједињена на једној локацији, односно 10 излагача из Српске ће на простору од 326 метара квадратних представити љепоте и понуду Републике свим посјетиоцима Београдског сајма.

Међународни сајам туризма у Београду сутра се завршава.