Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је да је повjерење према долару широм свиjета у опадању, те да је неопходно ревидирати његову улогу, будући да је америчка валута постала инструмент притиска на цијели свијет.

Како је рекао, велика грешка Американаца јесте што су сами себи уништили сву предност коју су стекли још од оснивања актуелног финансијског Бретонвудског система.

- Тај систем је формиран још прије 75 година. Потом је усаглашен и Јамајски валутни систем, који је додатно потврдио приоритет долара у односу на друге свјетске валуте. Међутим, тада није ријешен главни проблем, а то је да се постигне баланс валутних односа. У међувремену су се појавили нови економски центри, порасла је улога регионалних валута и промијенио се баланс снага и интереса - указао је.

Путин је такође рекао да је упркос расту глобалне економије, актуелни модел међународних трговинских односа у кризи.

- Формално, у посљедње вријеме раст глобалне економије пропраћен је позитивним цифрама. Од 2011. до 2018. године забиљежен је константан раст економије од око 2,8 одсто. Међутим, према нашем мишљењу, а то мисле и други свјетски лидери, потребно је отворено признати да је модел економских односа у кризи - упозорио је.

Руски предсједник је рекао да се проблеми гомилају већ неколико десетина година, те да су они постали далеко озбиљнији и већи него икада до сада.

Путин је рекао и да је глобална трговина престала да буде безусловни покретач свјетске економије — избили су трговински ратови, а протекционизам је све присутнији.

Позивајући се на податке Свјетске банке и ММФ-а, Путин је оцијенио да је до кризе 2008. и 2009. године однос свјетске трговине и глобалног бруто друштвеног производа био у сталном порасту. Међутим, данас то није случај.

- То је чињеница, тог раста више нема. Након 2008. године те бројке никада више нису поновљене - констатовао је Путин.

Руски предсједник је такође рекао и да је монополизација новог технолошког таласа главни извор нестабилности у свијету. Како је појаснио, постоји намјера да се приступ новим технологијама ограничи, да само одабрани имају прилику да је користе, што и ствара глобалну неједнакост.

- У току је покушај да се створе два свијета, а процјеп између њих је све већи. Док једни имају приступ најновијим системима образовања, здравства, као и најновијим технологијама, други то немају, а шанса да се те земље извуку из сиромаштва је све мања - указао је.

Као примјер је навео и да преко 800 милиона људи на свијету немају приступ пијаћој води, што је око 11 одсто укупног становништва. - Систем који се буде заснивао на неправди, никада неће бити стабилан - закључио је.

Спутњик