Srn2022-11-22_1050194_1.jpg (318 KB)

Запослени у Руднику и Термоелектрани /РиТЕ/ "Гацко" одржали су данас получасовни штрајк упозорења, без прекидања производње, тражећи повећање плата.

Предсједник Синдиката РиТЕ "Гацко" Жељко Тепавчевић рекао је новинарима да је основни захтјев радника повећање плата повећањем цијене рада и измјенама колективног уговора којима би се радницима у производњи и онима са отежаним условима рада повећале плате.

Он је навео да радници неће одустати од захтјева и да очекују наставак преговора са "Електропривредом" и Владом Републике Српске.

"Од понедјељка, 28. новембра, крећу заједничке активности РиТЕ `Гацко` и `Угљевик` које ће водити ка обуставама производње онако како је то закон прописао, имамо право на смањење производње за 20 одсто", рекао је Тепавчевић.

Он је додао да ће се штрајк одвијати тако што ће се запослени наредних дана окупљати на својим радним мјестима по организационим цјелинама.

"Нико од радника не жели да угрози систем, желимо само да будемо плаћени за свој рад", рекао је Тепавчевић.

Један од радника РиТЕ "Гацко" Славенко Аџић рекао је новинарима да су радници у производњи потцијењени.

"Не можете схватити како је тешко, доле немамо услова, немамо ништа. Само тражимо повећање плате, велике су разлике у платама између оних који раде у канцеларијама и производњи", навео је Аџић.