ТРЕБИЊЕ │ У организацији Актива жена Социјалистичке партије Требиње, вечерас је у нашем граду предавање на тему „Откријмо болест на вријеме“ одржала др Зденка Гојковић, начелник Одјељења за онкологију Универзитетског клиничког центра Бања Лука.

Др Гојковић каже да је према регистру за рак, који води Институт за заштиту здравља од 2001. године, број обољелих од карцинома дојке је у сталном порасту.

Не умиру само жене од карцинома дојке, то је хронична незаразна болест како је Свјетска здравствена организација означила. И у том смислу врло важна је превенција. Ми данас радимо једну врсту примарне превенције - указујућу на симптоме, неспецифичне, да би се што раније открила болест и да би се могла излијечити“, објашњава докторица.

Она напомиње да је врло важно да жена зна прегледати сама своје дојке, због чега је на предавању посјетиоцима приказан и филм о овој важној теми.

„Све што се напипа или осјети није тумор - али се мора отићи љекару. Нажалост, тумор не боли, мале промјене тешко је и напипати, али жена најбоље осјети своје тијело и може осјетити када нешто није у реду. Онда је љекар даље шаље на дијагностичке прегледе да би се утврдило да ли постоји болест или не, да ли је бенингна или малигна“.

Подсјећа да се самопрегледи раде једном мјесечно а да жене преко 45 година - и када нема никаквих симптома - треба да направе прву базичну мамографију.

„Бар у интервалу од двије године, редовно треба понављати те мамографије. А младе жене, оне редовно иду на ултразвук. Па ако нешто није у реду, онда се иде на мамографију и даље“, закључује др Гојковић.

Милка Гламочић, предсједник Актива жена Социјалистичке партије РС, истиче да је организовање едукација на тему чувања здравља жене од изузетне важности.

„Циљ наших предавања је повећати свијест код жена да воде бригу о здрављу. Нажалост, велики је број обољелих жена од карцинома дојке и потребно је много више радити на откривању ове болести. Желимо да кажемо свим женама које су обољеле од ове подмукле болести - да нису саме и да им пружамо подршку“, додаје она.

Испред Актива жена Социјалистичке партије Требиње обратила се Весна Ћурић, предсједник овог актива.

„Ово предавање се одржава у цијелој РС. Било је већ у Невесињу и Гацку, данас у Требињу, а сутра је у Билећи. Наставићемо и даље у другим општинама и градовима јер је важно говорити и радити на овој теми. Велика је част што је др Гојковић са нама и што можемо много тога научити, прије свега о превенцији која је кључна за смањење броја обољелих од рака дојке“, каже Ћурић.

С.П.