ТРЕБИЊЕ │ Центар за газдовање кршом Требиње инсталисао је и дјелимично опремио пластеник, чиме је почела сјетва медитеранских и субмедитеранских култура у модером расаднику у Засад пољу.

Ријеч о великом и модерно опремљеном пластенику за производњу расадног материјала, димензија 80 пута 12 метара.

У пластенику је дјелимочно инсталисана  дигитална опрема за управљање температуром, освјетљењем и другим параметрима, важним за квалитетну производњу садница.

Јована Петијевић, инжењер шумарства у Центру за газдовање кршом Требиње, истиче да је пластеник површине 960 квадратних метара један од најсавременијих на овим просторима.

Јована Петијевић

„У наредном периоду у пластенику биће инсталисани контејнери и столови, као и опрема за управљање влагом, те модерно наводњавање. Протеклог мјесеца у пластенику смо почели са експерменталном производњом расадног материјала медитеранских култура и припремама за сјетву. Планирамо да засијемо сјеменски материјал четинарских и лишћарских врста за пошумљавање - црног бора, чемпреса, приморског и алепског бора, кедра, храста медунца, дивљег шипка, чесмине, лаванде и осталих медитеранских култура“, казала је она.

Према ријечима Милована Бокића, повременог сарадника у Центру за газдовањем кршом идеја за изградњу расадника је настала на основу некадашњег искуства на пошумљавању у Херцеговини, јер годинама није било значајних резултата када је овај посао у питању.

„У сарадњи са шумарским факултетима и ресорним министарством постигли смо договор да производимо културе које су аутохтоне на нашем терену. Прије четири године почели смо са производњом садног материјала медитеранских култура на отвореном простору. Такође, дошли смо до закључака да морамо да сакупљамо сјеме на нашим теренима и већ смо изабрали и регистровали сјеменска стабла и формирали регистар. Већ смо почели са производњом самих биљака на отореном простору, а сада смо експериментално засијали сјеменски материјал и у новоизграђени пластеник. Када је производња у питању, што се шумарства тиче – првенствено размишљамо о храсту медунцу, чије је ово матично подручје, а осим медитеранског дрвећа, идеја је и да се производи хортикултурно дрвеће и грмље, чак и цвијеће, углавном медитеранских врста“, прецизирао је Бокић.

Милован Бокић

Према његовим ријечима, план је да ове године у пластенику буде произведено преко 100.000 садница.

„Расадник би требало да буде уједно за туристе намијењена оаза зеленила, као и објекат за производњу садног материјала медитеранских и субмедитеранских култура, којег нема у понуди расадника Шума Српске“, казао је он.

Циљ је, истиче Бокић, да се обезбиједи овдашњем поднебљу и клими прикладан садни материјал за пошумљавање крша, али и тржишно конкурентан производ, који ће Центру за газдовање кршом продајом доносити нове приходе.

Са садницама из властите производње биће створени услови за чешће и интензивније акције „озелењавања“ херцеговачког крша, што је, додаје Бокић, од изузетног значаја за подручје високог ризика од пожара.

Средства за пластеник су обезбијеђена од Свјетске банке, посредством ресорног министарства и матичног предузећа, а објекат је инсталисала фирма „ИТЦ“ из Зенице.

М.И.