20200223183613_585401.jpg (104 KB)

Окупљање водећих енергетских стручњака из региона и Европе, као и доносиоца одлука, 5. и 6. марта у Требињу показаће гдје се регион налази када је ријеч о енергетској транзицији и инвестицијама у обновљиве изворе енергије.

Дводневни Самит енергетике Требиње - СЕТ 2020, под слоганом "Енергетска будућност западног Балкана", организују град Требиње, фирма СЕТ и ЕРС под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.

Скуп ће бити мјесто на којем ће регион представити инвестиционе потенцијале, прије свега, у обновљиве изворе енергије.

Своје виђење промјена која се дешавају даће челни људи највећих државних енергетских компанија у региону (списак свих учесника) - Електропривреде РС (ЕРС), Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босне (ЕПХЗХБ), Електропривреде БИХ (ЕПБиХ), Електропривреде Србије (ЕПС) и Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ).

Лука Петровић, генерални директор ЕРС, говориће о плану ове компаније да у наредних десет година изгради 1.000 МW у обновљивим изворима енергије, а од Бајазита Јашаревића, директора ЕП БиХ, учесници скупа ће из прве руке моћи да сазнају све о најновијем пројекту - градњи вјетроелектране Влашић.

Kако се с истим проблемима суочавају државне компаније у ЕУ говориће Роберт Kрклец, директор ХЕП Производње у Хрватској електропривреди, као и Митја Ташлер, директор фирме Термоелектрарна Шоштањ, која послује у саставу компаније Холдинг Словенске електрарне (ХСЕ).

Александер Мервар, директор словеначке компаније ЕЛЕС, покушаће да објасни гдје су у свему томе оператори преносног система.

О томе како регионална компанија може да постане европски концерн говориће Борко Торбица, потпредсједник Елнос групе, док ће Стефан Kрнета, директор бањалучког стартапа Двелт, представити софтвер који је освојио Европу.

Јанез Kопач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, подсјетиће још једном регион шта су обавезе на путу ка ЕУ, али и могућа рјешења.

СЕТ 2020. посветиће пажњу и енергетској ефикасности, као једном од највећих потенцијала региона. Kако у томе може помоћи ЕСЦО модел говориће Анкица Барбулов, ЕСЦО консултант, док ће Бојан Богдановић, Principal Fund Manager, Renewable District Energy, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), представити пројекте које је ова банка започела како би подржала коришћење ОИЕ у даљинским системима грејања и хлађења.

Стигло 250 пријава

Организатори позивају све заинтересоване компаније и појединце да се региструју за овај скуп путем онлине пријаве на линку, имејла [email protected] , или телефона +387 59 222 536, најкасније до 28. фебруара.

Александар Бранковић, директор фирме СЕТ д.о.о., која је један од организатора првог самита, каже да се до сада пријавило више од 250 учесника.

"Регион је показао велико интересовање за СЕТ 2020, што говори да је овакав скуп био више него потребан. Скоро сви капацитети су попуњени, али уколико интересовање буде још веће, ми ћемо обезбиједити услове да сви који буду желели имају могућност да учествују на самиту", навео је Бранковић.