Уговор за припремне радове на пројекту изградње хидросистема „Горња Дрина“ требало би да буде потписан у наредном мјесецу, без обзира на настојања политичког Сарајева да оспоре изградњу овог стратешки важног а заједничког пројекта електропривредних предузећа Републике Српске и Србије.

borislav-grubac.JPG (130 KB)

Ово је данас поручено на годишњој прес конференцији Електропривреде Републике Српске.

Осврћући се на представку групе посланика Представничког дома бх. парламента упућену Уставним судом БиХ, извршни директор за правне и опште послове ЕРС-а Борислав Грубач казао је да Република Српска има искључиво право располагања водама на локалитету будућег хидросистема.

Он је додао да је интенција спорне представке да се сви водотокови сматрају дијелом државне имовине, којом могу да располажу само институције БиХ.

„Нагласио бих да се локалитет за изградњу хидроенергетских објеката 'Бук-Бијела', 'Фоча' и 'Паунци' налази на територији Републике Српске и Република Српска је искључиво надлежна да располаже овим водама у погледу изградње хидроенергетских објеката. Мишљење и Венецијанске комисије је да ентитети имају право на имовину у складу са својим потребама и територијално-функционалним принципима“, казао је Грубач.

Он је резимирајући досадашње активности на пројекту истакао да је за три године пређен значајан пут - од обезбјеђења концесије за изградњу и коришћење, низа преговора и споразума двају влада, формирања заједничких радних тимова који су у ходу уклањали бројне техничке и административне баријере, потписивања трансакционих документа којима су дефинисана сва кључна питања између двије владе и електропривреде, до формирања управног одбора заједничког предузећа.

Хидросистем „Горња Дрина“, са три хидроцентрале укупне инсталисане снаге око 190 мегавата, већински ће припадати Електропривреди Србије, која ће располаги са 51% власништва, док ће 49% бити својина Електропривреде Републике Српске.

Договором је прецизирано да укупан оснивачки капитал од стране Електропривреде Србије буде уплаћен у четири полугодишње рате.

„Једна транша у износу од 9 милиона уплаћена је прије два мјесеца, тако да је укупан капитал заједничког привредног друштва око 77.717.000 КМ. Предузеће ХЕС 'Горња Дрина' д.о.о. Фоча је исходовало и дозволу за припремне грађевинске радове од стране Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, тако да је искључиво сада у надлежности управног одбора да ради на уговарању припремних грађевинских радова“, казао је Грубач.