20210411_095432.jpg (212 KB)

У Требињу су овог викенда ревакцинисане 864 особе старије од 65 година које су прву дозу руске вакцине "спутњик ве" примили 20. и 21. марта, рекла је епидемиолог у Дому здравља Јелена Дурић.

"Током јучерашњег дана ревакцинисане су 664 особе, а до овог тренутка ревакцинисано је више од 200 људи", рекла је Дурићева.

Она је истакла да су сљедеће приоритетне групе за вакцинацију све особе које су се пријавиле Служби породичне медицине.

"Још давно смо позвали да се пријављују хронични болесници и особе које спадају у друге приоритетне групе, па и они који нису у приоритетним групама, да бисмо све имали у евиденцији и могли да их вакцинишемо оног момента када добијемо вакцине", рекла је Дурићева.

20210411_100201.jpg (213 KB)

Дурићева је навела да су из Хигијенско-епидемиолошке служба Дома здравља Требиње упутили захтјев према Институту за јавно здравство Републике Српске за испоруку још 3.000 доза прве компоненте вакцина "спутњик ве" и још 150 доза друге компоненете која је потребна за ревакцинацију здравствених радника.

Она је додала да је епидемиолошка ситуација у Требињу и даље неповољна, да је број заражених ове, у односу на претходне двије седмице, у благом паду, али да је дошло до попуштања мјера, тако да се може очекивати повећање броја обољелих у наредном периоду.

Дурићева је апеловала да се епидемиолошке мјере поштују.

Начелник Службе породичне медицине у Дому здравља Татјана Бошњак рекла је да је вакцина једини спас од епидемије вируса корона, те изразила задовољство процесом вакцинације у Требињу.

"Сигурно је у овом моменту преко тимова породичне медицине до сада пријављено око 3.000 нових пацијената заинтересованих за вакцинацију против вируса корона", рекла је Бошњак.

Ревакцинација грађана Требиња против вируса корона реализује се у Спортској дворани "Милош Мрдић".