ТРЕБИЊЕ │ Повећање накнада по основу грађевинске ренте и уређења градског грађевинског земљишта „Граду сунца“ компаније „Свислајон“ условљено је законском регулативом, која за све прописује иста правила, али и здравим размишљањем да Град Требиње има право да рачуна на више прихода тамо гдје највише и инвестира.

Ово је данас на сједници Скупштине града поручио Марко Рикало, начелник Одјељења за просторно уређење Града Требиње, одговарајући на одборничко питање из опозиционог ПДП-а – који је најоштрије осудио повећање трошкова компанији „Свислајон“ и премијештање подручја на којем је „Град сунца“ из шесте у пету грађевинску зону.

У ПДП-у тврде да је ријеч о издацима за ову компанију у износу од милион и по КМ и одлукама уцјењивачког карактера које тјерају највећег приватног инвеститора из Требиња, што би за наш град могло имати несагледиве посљедице.

Рикало је појаснио да грађевинска рента износи 1% од просјечне цијене изградње по квадратном метру, а према предрачунима у пројектној документацији, што значи да је условљена тржишном цијеном градње, док се трошкови за уређење градског грађевинског земљишта обрачунавају према степену инфраструктурне опремљености грађевинске парцеле.

Он је појаснио да је у вријеме када је компанија „Свислајон“ купила земљиште за „Град сунца“, по цијени од 4 КМ по квадратном метру, ово подручје било употпуности инфраструктурно неопремљено, те да је Град као инвеститор у то подручје уложио „убједљиво највише“ у односу на сва друга подручја града.

„Од 2017. године до данас Град Требиње је у инфраструктурно опремање овог подручја уложио 2 и по милиона КМ – у изградњу расвјете, новог система елетро и водоснабдијевања, новог пута, пјешачке и бициклистичке стазе... У том периоду смо од компаније 'Свислајон' приходовали 260.000 КМ. Дакле, наше улагање је било скоро десет пута веће од износа који смо приходовали. А закон нам налаже да смо у случају инфраструктурних улагања у било ком дијелу граду који је у овом смислу био неопремљен - дужни да промијенимо и грађевинску зону“, појаснио је Рикало.

Он је казао да повећање ових накнада ни у ком случају није уперено против компаније „Свислајон“ јер су правила иста за све који данас граде на подручју Дражин Дола, те да не би било коректно да ово подручје, у смислу грађевинских накнада, има исти статус са подручјима исто удаљеним од града а која немају ни приближно развијену инфраструктурну опрему.

„Не постоји у закону никаква могућност да се неком са овом врстом инвестиција омогући било какав попуст. Град Требиње, дакле, једноставно нема законску могућност да уради ишта по том питању“, казао је Рикало додајући да је то било могуће само у случају изградње производних погона у индустријској зони, што је и утврђено посебном одлуком Скупштине града.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић одговарајући на примједбе из ПДП-а казао је да су оне позив на кршење закона, што Град Требиње ни у ком случају не планира.

Р.С.