Патријарх српски Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Претходно је заупокојену литургију са опјелом блаженопочившем патријарху служио митрополит дабробосански Хризостом.

sahrana-patrijarh.jpg (332 KB)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, говорећи над одром патријарха Иринеја, да је Његова светост „склопио очи онако како је и живио, у миру са собом, Богом, црквом и људима“.

Навео је да је живот патријарха Иринеја имао јасне циљеве - Бога, љубав и Србију и цјелокупан српски народ.

„И његов Бог је био бог разума, који прашта, разумије и воли. Онај који нас учи и који нас чува. Добро је знао да су нада и вјера немогуће без љубави. А његова Србија је била она коју је сам стварао, која разумије, која побјеђује радом, која нема потребу да мрзи. Храм који је градио и завршио је храм те и такве Србије“, рекао је Вучић.

Обновио је дух јединства српског народа.

„Србију и Српску није одвајао једну од друге. Захваљујући њему није било зађевица. Чували смо и бринули једни о другима као никад у историји“, навео је Вучић, додајући да му је, ипак, највећа брига била Косово и Метохија, гдје је такође „поступао хладне главе, тражећи начине да барем не признамо независност“.

„Иринеј је био велики патријарх. Помирио је цркву у Америци. Успоставио је дијалог са Ватиканом и убиједио папу Фрању да Степинац није светац. Завршио је храм Светог Саве. Он има са чим да изађе пред Светог Саву и Светог кнеза Лазара", рекао је предсједник Вучић.

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је над одром блаженопочившег поглавара Српске православне цркве да је Иринеј био достојан учитеља патријарха Павла.

Истакао је да је Иринеј патио и туговао због подјела у православљу.

„Вијест је растужила милионе Срба широм свијета и хришћанске браћа са истока, запада, севера и југа. Пуних 10 година предводио је нас, тихо и мудро“, истакао је митрополит Хризостом.

sahrana-patrijarh-2.jpg (205 KB)

Одликовао се добром нарави и господском одмјереношћу, свједочио је љубав и доброту божију.

„Поред свих искушења и невоља са којом је црква пролазила остао је непоколебљиви стуб наше цркве светосавске“, казао је митрополит.

Од партијарха српског опростили су се и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, старјешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић, док је митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев прочитао писмо руског патријарха Кирила.

„Бог је цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха, који је цио свој живот посветио њеној духовној бризи. Испуњен хришћанском љубављу за људе новопросветљени патријарх се не штедећи своју снагу увијек трудио да буде поред своје пастве, радујући се са радоснима и тугујући са онима који тугују. И у посљедњи час свог земаљског живота је подијелио страдања оних вјерника чији је живот прекинула страшна епидемија“, истиче се у писму.