ТРЕБИЊЕ l Национални кородинатор за репродуктивно здравље Сања Сибинчић рекла је данас у Требињу да је овај град препознао проблем пада наталитета у Републици Српској и финансирао трећу вантјелесну оплодњу, а незапосленим родитељима са више од троје дјеце омогућио запослење.

Она је на пријему у градској управи истакла да је посебно задовољство бити у граду који подржава пројекат репродуктивног здравља.

"У посљедњих 22 године у Републици Српској је стално негативна природни прираштај, а као и остали дијелови и Херцеговина има проблем са бројем рођених беба", рекла  је Сибинчић.

Она је навела да у Републици Српској постоје бољи услови за парове који се одлуче за вантјелесну оплодњу у односу на Федерацију БиХ, те да се у корак прати Србија и Хрватска.

"Град Требиње ће и даље подржавати пројекте попут бесплатне треће вантјелесне оплодње, без ограничења у годинама и износу", истакао је замјеник градоначеника Требиња Мирко Ћурић.

Он је додао да градска управа обезбјеђује новац и за одлазак у иностраство паровима чији се проблеми не могу ријешити у установама у БиХ.

"Након рјешавања проблема незапослености родитеља који имају троје и више дјеце планирамо да у наредном периоду понудимо и запослење родитељима који имају двоје дјеце, ако ниједан родитељ не ради", рекао је Ћурић.

Он је подсјетио и на финансијску подршку дјеци са села у износу од 75  до 125 КМ.

"Гдје год препознамо проблеме у чијем рјешавању градска управа може да учествује спремни смо да помогнемо", закључио је Ћурић.

У организацији требињског Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе" у градском парку послијеподне ће бити организовао дружење беба рођених након вантјелесне оплодње са Сањом Сибинчић.

Радио Требиње