НЕВЕСИЊЕ │ Под називом „Шантићева друга кућа“ синоћ је у Градској галерији у Невесињу приређено културно-умјетничко вече посвећено великом херцеговачком пјеснику.

Општински одбор „Просвјете“ припремио је занимљив репертоар музике и поезије, а посјетиоци су имали прилику да погледају и концептуалну изложбу Шантићевих пјесама.

Највећи дио манифестације „Шантићеве вечери поезије“ одржава се у Мостару, а један сегмент је резервисан за Невесиње, град који је Шантић много волио и у којем је написао своје најљепше пјесме.

Публика је уживала у Шантићевим стиховима које су говориле глумица Драгана Матрак Буквић и професорица Наташа Медан. Посебну чар вечери дале су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“ које су својим интерпретацијама побрале громогласне аплаузе.

Предсједник Општинског одбора „Просвјете“ Горан Дука нагласио је да је концептуална изложба сабрала 60 Шантићевих пјесама посложених азбучним и абецедним редом.

Иако ауторски опус великог пјесника надахњује генерације љубитеља писане ријечи, још увијек се могу наћи Шантићеве пјесме које широј јавности нису познате  ̶  рекао је Дука.

На изложби је постављено и винчанско писмо, као доказ културног континуитета српског народа.

Овогодишње 99. Шантићеве вечери поезије трајаће до 28. октобра када ће у Мостару бити додијељена Шантићева награда.

Радио Невесиње