Звуци мајчиног гласа и хармонике, сликање, плес, музика и чудесан спој природе херцеговачког поднебља обликовали су Бранка Гашића у ријетког умјетника на нашим просторима. По занимању пејзажни архитекта, овај момак, чудесних визија, од цвијећа ствара права ремек дјела. Оно што настане у његовом студију „Bloom Design Studio“, на адреси Северни булевар у Београду, гдје ради у 90 квадрата простора, без резерве се може назвати цвјетним чудима. Ванвременски дизајн какав креира у рангу је са свјетским.

Наравно, да би достигао данашње оквире пословања требало је жељети, вољети, радити и вјеровати у своју замисао. Након десет година напорног, али посла који воли, Бранко већ годинама успјешно сарађује са амбасадом Катара, уређује вјенчања за краљевске породице, познате личности или обичне људе, те насловнице за многе часописе. Његови раскошни цвјетни аранжмани, сваки на свој начин јединствен, са причом налик бајци, незамјенљив су декор нечијег значајног животног тренутка.

Бранко Гашић

„Много клијената који су нам поклонили повјерење у сваком смислу, а највише креативном, прошло је у ових десет година кроз наш студио. Већ четири године са амбасадом Катара, осим креативног и цвјетног дизајна, за њихов Национални дан радимо сценско осмишљавање и протокол. Три године сарађујемо са магазином „Еlle“ на свим њиховим пројектима и поносни смо власници награде „Elle style award“, једне од најјачих у региону. Радили смо насловнице и за “Story”, “Hello” ... а почели са магазином “Sensa”, за који смо урадили четири насловнице и едиторијала, на шта сам, такође, веома поносан. Свакодневно радимо бројна вјенчања и трудимо се да све што направимо буде увијек другачије и да испоштујемо жеље клијената“, каже Бранко.

Идеја да му цвијеће постане лајт мотив у раду те да ту њежност и крхкост прикаже на другачији начин, наметнула се изненада, још током студија.

„У Београд сам отишао 2001. године, уписао Шумарски факултет, смјер пејзажна архитектура и хортикултура. На студије ме привукла архитектура екстеријера и познавање биљних врста. Крајем студија многи пријатељи почели су да се жене и удају и постављају ми питање зашто им ја не бих урадио декор за вјенчање?! Након три вјенчања за годину дана, отворила су ми се нова врата у која сам закорачио са мишљу да склопим све оно креативно што сам научио и носио са собом кроз живот. Почео сам више да истражујем о овом послу и схватио да све што посједујем, могу да уплетем и укомпонујем у једну цјелину. Тако је настао „Bloom Design Studio“, првобитно у мом малом стану на петом спрату у згради без лифта. Купио бих цвијеће, преносио до стана, радио аранжмане а онда „малтретирао“ пријатеље да ми их возе на поставку. Било је много анегдота у те прве три године рада на које данас гледам са осмијехом и поносом“.

Декор не мора увијек и само бити цвијеће

И може бити поносан, како на себе, тако и на тим који води. Јер ове године слави десетогодишњицу постојања свог студија.

„Први кораци, заиста су ми били тешки. Када се осврнем на те дане, не могу да схватим одакле ми толика снага и жеља. Био сам без аутомобила, у свом малом стану. Послије тога, стигао до 40 квадрата малог студија, а сада имам огроман простор, чак и свој магацин! Трудим се да напредујем и изнова пратим новитете у свијету. То је једини начин да опстанемо у сваком, а највише у креативном смислу. Непрекидан рад на себи је неминован. Оно што нас највише описује је персонализован однос са клијентима, од политичких, културних и било којих других области живота. Сваки клијент има своје почетне замисли, које послије разрађујемо до крајњег рјешења, што захтијева много времена и осмишљавања идеја. Мислим да смо по томе јединствени на тржишту у цијелом региону, а то је, у ствари, нормалан приступ у овом послу свуда у свијету“.

Цвијетни дизајн, незаобилазни херцеговачки мотиви

Када неко зна да ради свој посао онда му визију и инспирацију није тешко ускладити са потребама клијената. С друге стране, када то ради до савршенства, има срећу и могућност да добије одријешене руке за све замисли, што је прилика да истражује сопствене границе.

„Сваки дизајн прича је за себе. Људи су различити и увијек се водим тиме да будемо иновативнији. Буде ту сличних елемената, али у глобалу, мислим да још увијек нисмо урадили два иста вјенчања за све ове године. Идеја је она која одређује правац рада и стварања. Драго ми је што можемо да изведемо све стилове, што је веома важно у овом послу. Такође, учење, напредовање, истраживање нових елемената је кључно, праћење свјетске сцене и новитета за наредне године. Наравно, трендови нису пресудни, али морате да будете у току са свим. Некада је довољна једна биљка или поглед за инспирацију, а некада морамо дубље да зађемо да бисмо добили крајњи циљ. Прошле сезоне имали смо вјенчање за које нам је инспирација била Капри острво. Било је прелијепо редати лимунове и зеленило са бијелим цвјетницама усклађено са плавом бојом мора. Скоро смо у Подгорици радили вјенчање, а инспирација нам је била биљка јасмин, коју смо ставили на олтар за вјенчање, на сто младенаца и у осталим аранжманима. Идеје, дакле, долазе саме од себе, а инспирацију црпимо у свим сегментима“, усхићено нам говори овај Херцеговац, који за декорације користи скоро све цвјетнице.

Оно што је нарочито занимљиво, за сваки концепт дизајна употребљава искључиво свјеже цвијеће. Задржати га таквим, посебан је подухват.

Разно цвијеће које говори универзалним језиком

„Све цвјетнице имају трајност од пет до седам дана када стигну и то је максимум њиховог вијека. Постоје и оне које могу дуже да задрже свјеж изглед и од пресудне важности је адекватна брига о материјалу: подрезивање, чисте вазе, свјежа, хладна вода. Ми не користимо хладњаче или неке препарате за продужавање трајности и трудимо се да их никад не употријебимо. Кад почнемо да радимо на неком уређењу простора, уз све што осмислимо, на крају имамо највише два дана да све склопимо у једну цјелину и ту нема играња. Да бисмо постигли ефекат какав смо замислили, цвијеће постављамо пажљиво како би оно до краја догађаја задржало свјежину и дјеловало као да је управо убрано“, појашњава нам Бранко неке од детаља пресудних за финални гламурозан изглед амбијента.

Све што једном таквом тренутку предстоји, уз неминовно уживање у креативном осмишљавању, је константан рад. Сати и дани да би се постигао жељени ефекат, због чега се његов посао, на свјетској листи, сврстава међу 10 најстреснијих.

„Људи мисле да је све ово прилично једноставно. Уствари, начин рада како то ми чинимо, веома је захтјеван. Радно вријеме не постоји, а поред креативног има много физичког рада. Многи не могу да издрже тај темпо. У сезони будемо преуморни јер често радимо сатима без престанка, понекад са веома мало сна. Сваки пројекат увијек доноси нешто ново, идејно и конструкцијски. Колико год да смо вјешти у послу, нарочито оваквом, изнова идејно и организацијски промјенљивом, никада не можемо знати све. Увијек има бар 20 одсто нових елемената са којима се први пут сусрећемо на сваком догађају. Рад је, дакле, непрекидан у осмишљавању и дизајну и морате унијети себе у сваки сегмент овог посла“.

А када са својим тимом успије да исприча непоновљиву причу, а адреналин мало попусти, наступа понос што су још једном успјешно изгурали до краја.

Повјерење клијената од значаја за реализацију

„Неописиво је кад видим да је све у најбољем реду и да догађај може да почне. Увијек имам веома критичко мишљење о свом раду и, искрено, никад не мислим да је све савршено урађено. Али, то је добра особина, тјера ме да напредујем. Тек на крају године, када прелиставам све догађаје и дизајне које смо урадили за 12 мјесеци, постанем заиста свјестан колико смо постигли и будем најпоноснији на све нас заједно“, каже нам Бранко Гашић, који у послу и кроз живот не гријеши док год се води максимом да је пресудно вољети оно што радиш, увијек бити свој, дати све од себе и бити спреман на компромисе.

Могли бисмо рећи да је ненадано и без намјере, овај тридесетседмогодишњи младић, нашем поднебљу представио потпуно нови концепт цвјетног дизајна. Чисту умјетност саткану од природних елемената, који вјешто испреплетени у амбијенту, одузимају дах. Бранко, иначе и вишеструки првак Србије у салси и инсктруктор афро – кубанских плесова, љубав према музици и ритму, замијенио је другим плесним корацима, чврстим, а једнако ослобађајућим. Кораци су то којима засигурно спада у ријетког Херцеговца, под чијим се рукама цвијеће и природа преображавају у замамне декоре, изводећи наново неку своју, задивљујуће раскошну игру.

Уникатни бидермајер, Бранко нис- шта не направи идентично

Херцеговина, непресушна инспирација

„Радили смо два вјенчања и у Требињу. Младенци су знали шта желе и препустили су се нашој креативности. Наравно, био је то нови начин организације и декора за све њих, посебно за просторе у којима смо радили, али смо, као и свугдје друго, наишли на разумијевање за наше захтјеве. За једно од та два вјенчања ишли смо у Попово поље и брали дивље шипке. Такав детаљ нисам могао да пропустим, да нешто аутохтоно, на дохват ми руке, не ставим у неки аранжман као оличење једног поднебља. Иначе, природа и биљке Херцеговине, које расту из камена, толико су дивне да почесто помислим ех, да ми је сад онај чичак што сам видио на Црквини или она грана обрасла лишајевима на дубровачком путу... У свему што радим, сва природа коју сам доживио одрастајући у Херцеговини моја је највећа инспирација. Густо зеленило, винова лоза, камен са лишајевима и маховином, обиље цвијећа. Та складност природе обликовала ме је за цијели живот. Данас, и након толико времена живота у Београду, уз разне облике у дизајну, неисцрпна основа ми је и даље у кршу и плодности Херцеговине“.

Непрекидан стваралачки процес

„Ми још нисмо свјесни колико је ово артистичан живот и рад, којем се неко даје до крајњих граница да би достигао нешто што је лијепо и савршено у својој форми. Драго ми је када неко допре до наших фотографија и увиди разлику између цвјећаре и цвјетног дизајна. Након оволико година рада, слободно могу рећи да сам са својим студиом промијенио много погледа и схватања на овај посао, нарочито на сву његову тежину и љепоту. Од цвијећа може да се направи шта год пожелите. Од аранжмана као основе до хаљина, шешира или сценографије. Уз обавезно свјеже цвијеће иду и други елементи попут грана, ливадског биља, некад чак зеленило, дрвеће, поврће, воће. Знам да ако радим у Црној Гори или Херцеговини декор не може да прође без маслина или шипка. Од свега тога може да се направи лијепа прича. Вјерујем да ако сте креативни онда требате бити у сталном стваралачком процесу јер тада идеје долазе и на најмање замисли које вам клијент понуди“.