Трећу награду на конкурсу за најбољи необјављени роман у 2019. години написан на српском говорном подручју, који је расписао Завод за уџбенике и наставна средства РС из Источног Сарајева, добио је познати херцеговачки књижевник Шћепан Алексић, за роман „Чекајући жуту војску“.

У образложењу жирија, који је радио у саставу: Јован Делић, предсједник, те Драгана Бедов и Жељка Пржуљ, чланови, наводи се да је овај роман-хроника написан у духу нобеловца Ива Андрића.

„У широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у двадесет првом вијеку, говори о изградњи касарне у Билећи, и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста. На Андрићев начин, а ипак друкчије, писац као поуздан хроничар, очигледно озбиљно и студиозно информисан у архивима и историјским студијама, свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, као и домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума“, стоји у образложењу.

Жири, између осталог, истиче да је роман „Чекајући жуту војску“, нарочито важан и због стила „изграђеног на оном језгровитом српском језику потеклом из херцеговачког камена, прегнантне, али питке реченице, која свједочи о специфичном темпераменту људи овога поднебља“.

На конкурс је било пријављено 29 романа, а у најужем избору од  шест романа, једнино је Алексићев био из источне Херцеговине.

Саговорник Радио Требиња наводи да је награђени роман прича о Билећи и Херцеговини, о херцеговачкој прошлости која није била ни весела ни лака, и да му импонују поређења са стварањем у духу нашег јединог нобеловца.

„Свакако да поређење са Андрићем годи, иако ће читаоци видјети да је то писано другачије од Андрићеве хронике, овдје је у средишту Херцеговина а не Босна. Посебно ми је драго што је конкурс био анониман, јер код свих књижевних награда име писца игра значајну улогу, док се квалитет дјела потискује у други план. Имамо на нашим просторима велики број конкурса за већ објављена дјела, ово је награда за рукопис, а имена аутора била су анонимна, то је свакако један од најпоштенијих начин додјеле награда“, истиче Алексић.

Роман „Чекајући жуту војску“ је десета Алексићева књига и са више од 400 страница најобимније је његово књижевно дјело, које ће, како се очекује, у августу изаћи из штампе, у издању Завода за уџбенике и наставна средства РС.

„Наслов је провокативан, у намјери да заголица, заинтересује читаоца. Билећа је град војске, чија је судбина нераскидиво била везана за војску, многе су војске дошле, прошле и отишле из Билеће. Све су те војске оставиле свој печат и траг. Постоји давно прорачанство, од којег сам кренуо у стварању овог романа, да ће код нас доћи многе војске, и на крају ће доћи некаква жута војска. Видјећемо да ли ће се то обистинити“, прича Алексић.

Додаје да то није само роман о Билећи него о цијелој источној Херцеговини у протеклих 200 и више година, о Херцеговини које више нема.

Идеја о овом роману рођена је још прије десетак година, а при његовом стварању, напомиње, имао је помоћ и Херцеговаца који данас живе широм свијета.

„Идеја је настала прије десетак година, прикупљао сам грађу, а у посљедње три године, негдје до јануара ове године сам га писао. Осим наших људи, просвјетних радника, љекара и условно речено „обичних“ људи из Билеће,Требиња и цијеле Херцеговине, помогли су ми Херцеговци који живе у иностранству. Поменућу само неке - Драган Тепавчевић из Аустралије, прошлогодишњи добитник „Златне сове“, Драган Табаковић из Мајамија, Милорад Лојовић из Њемачке... Нисам се либио да питам ако ми је затребао неки податак. У области медицине, рецимо, помогли су ми љекари Драган Поповић из Билеће,Требињци Боро Кашиковић и Драган Ковач, свима велико хвала“, каже познати херцеговачки књижевник за Радио Требиње.

Признаје да увелико пише ново прозно остварење – збирку приповиједака о Херцеговини, за њега неисцрпну инспирацију, коју најбоље познаје.

Добитник "Златне сове" за 2019. годину је Горан Лабудовић Шарло из Врбаса за роман "Ветрушка у данима неба", а по одлуци жирија, друга награда припала је Живојину Ивковићу из Београда за роман "Непреводиви речник синонима".

Награда "Златна сова" биће уручена поводом Дана Завода за уџбенике и наставна средства у септембру, а прва званична промоција ових романа биће уприличена на овогодишњем Сајму књига у Бањалуци.

В.М.