Први роман Љубињца Драшка Сикимића „Чвор на омчи“ једини смо у Херцеговини кратко представили (и похвалили) баш на овом порталу, порталу Радио Требиња, одмах по изласку из штампе, у октобру прошле године – а сада вам јављамо да је ушао у шири избор за овогодишњу Нинову награду.

sikimic-cvor-na-omci.jpg (119 KB)

Од лањских, близу 200 објављених романа, „Чвор на омчи“ сада је међу 32 најбоља, по мишљењу жирија. Још ужи избор – од 10 кандидата – за ову најугледнију књижевну награду, жири ће објавити наредних дана.

Говорећи своједобно на београдској промоцији Сикимићевог романа, Иван Миленковић, филозоф и књижевни критичар, један од чланова овогодишњег Ниновог жирија, назвао га је правом мајсторијом, истичући да писац с рафинираним смислом за хумор, влада реченицом, зна шта ће са њом: умије да уланчава реченице на начин да вас увуче у причу и да потом ту причу више не испуштате из руку...

Надасве, закључио је Миленковић, „у роману мора да се догоди нешто због чега ми читаоци знамо зашто је тај роман написан. Роман мора да има разлог. Драшко Сикимић пружа разлог зашто пише овај роман. Када се споје ова четири елемента, тада добијате мајсторију која се зове 'Чвор на омчи'“.

Драшко Сикимић  рођен је  22. марта 1984. у Љубињу, гдје и данас живи.

Београдски издавач „ЛОМ“ му је прије овог романа, објавио и три збирке поезије: „Смотуљци“ (2016), „Огреботине“ (2017) и „Моје кости уједају“ (2018).