20230927161427_791281.jpg (437 KB)

Делегација Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Требиња, са начелником Миодрагом Новокметом на челу, положила је у селу Жакову, надомак Требиња, цвијеће и упалила свијеће на споменику капетану фрегате Љубиши Поповићу и у требињском Градском гробљу Подгљивље мајору Драгану Слијепчевићу, младим официрима који су на Kрстовдан 1994, заједно са војводом Недељком Видаковићем, погинули на Борцима код Kоњица од непријатељске гранате.

Подсјетивши да су 12. септембра 1994. јединице Армије РБиХ кренуле у силовит напад на српску територију на Борцима, Новокмет, који је у то вријеме био командант 5. батаљона Требињске бригаде, казао је да је тада, ради спасавања српског народа и српске територије, из Требињске бригаде упућено 75 бораца, са капетаном фрегате Љубишом Поповићем на челу, а у саставу ове групе су били и Слијепчевић и Видаковић.

"Ови су официри били стално са борцима, а њихово јунаштво и њихов патриотизам су улијевали додатну снагу у све борце, који су знали да, док су они с њима - неће бити издани и напуштени, па их ни смрт није раставила - погинули су заједно, на борбеним положајима гдје су били заједно са својим борцима", казао је Новокмет, напомињући да је с њима био и малољетни Александар Маслеша, који је након задобијених рана, послије 111 дана лијечења, подлегао повредама.

Тога Kрстовдана је, свједоче преживјели борци и данас, у црно била завијена цијела Требињска бригада, а за тројицом официра је туговало и цијело Требиње, које ни данас не заборавља своје јунаке, а Градска управа, како је речено, гаји културу сјећања, како би се стално и изнова присјећали и њих и свих других жртава положених за Републику Српску.