У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је промовисана  књига Билећанина Бранка Алексића "Мирис шкије", коју чине 53 кратке приче о животу у херцеговачким селима.

Алексић каже да је ријеч о причама о љубави, рату, власти, вјеровању, празновјерју, духу, традицији, обичају, херцеговачкој жени, које прикупљао четири године, а које на својствен начин дају допринос развоју културне баштине подручја старе Херцеговине.

“Настојао сам да на папир пренесем оно како су ми стари казивали. Писао сам језиком обичног херцеговачког сељака, домаћина, језиком чобана и чобанице, ђака пјешака, шумара и харамбаше писао сам.“, рекао је Алексић.

Он је истакао да је наслов "Мирис шкије" аутентичан, јер је период у коме су смјештене приче она мирисала по ливадама кад је била косидба, по њивама, посним доловима, "кад нису одмарала само чељад која су радила него и волови и коњи"."Тада су испричане најљепше приче јер су се уз мирис шкије људи мирили, причали. Неко каже 'зар не мирише тамјан?'. Тамјан мирише, али се уз њега ћути, а уз шкију се прича", наводи Алексић.

О Алексићевој књизи говорили су књижевници Миодраг Љумо Хрјез И Новица Телебак.

Р.М.