154035.jpg (173 KB)

Скупштина Црне Горе усвојила је, у два и по часа послије поноћи, измјене и допуне Закона о слободи вероисповијести. За то је гласао 41 посланик владајуће већине, преноси РТ ЦГ.

Усвајање измјена спорног закона пропраћено је аплаузима посланика.

У измјене тог Закона уврштена су и два амандмана ГП УРА.

На сједници црногорског парламента није било посланика опозиције. Из ДПС-а су раније рекли да измене дају привилегије и монопол само једној вјерској заједници и само једном народу.

Након што је Скупштина усвојила измејне Закона, премијер Здравко Кривокапић поручио је да је то побда правне државе и народа.

- Упркос опструкцијама, кршењу Устава и закона ове земље од стране опозиције, Скупштина Црне Горе вечерас је усвојила измјене Закона о слободи вјероисповијести. Тако је, након годину дана, исправљена неправда, коју је бивши режим хтио да учини нарочито према СПЦ, третирајући је као осталу имовину Црне Горе, коју је крчмио три деценије - навео је Кривокапић.

Сада су све вјерске заједнице, како тврди без изузетка, једнаке пред законом.

- Ово је побједа правне државе, али и народа који је ту државу бранио на улици пуних 12 мјесеци. Вечерас је држава рукама тог народа у Скупштини и одбрањена - написао је Кривокапић на Твитеру.

Министар правде и људских права Владимир Лепосавић рекао је да је расправа о измјенама Закона трајала 365 дана и да су грађани готово реферндумски тражили измене, преносе Вијести.

- Сви сте учествовали у томе, чак се десило да се вјерски поглавари традиционалне и најбројније цркве дали своје животе да би одбранили светиње и права своје цркве и вјерника, али и права вјерника других вјероисповијести и права свих грађана којима је право својине гаранција за економску и сваку другу независност - казао је Лепосавић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић рекао је да покушај опструкције Државне избнорне комисије (ДИК) је нешто што историја црногорског, европског и свјетског парламентаризма не памти.

Бечић је навео да је ДИК обавијeстио да није у могућности да достави извјештај о верификацији мандата јер није добио потребан број гласова чланова ДИК-а. Подсјетио је на члан 104 Закона о избору посланика и одборника, према којем, ако посланик поднесе оставку, мандат добија сљедећи на изборној листи.

Парламент Црне Горе није подржао избор Лидије Вукчевић за Врховну државну тужитељку, док је за Данијелу Марковић гласало 27 посланика, што није било довољно за избор.