sotra-izložba.JPG (194 KB)

У оквиру преображенских свечаности, вечерас је у Музеју Херцеговине отворена је изложба слика "Милена Шотра Гаћиновић", поводом 110 година од рођења ове велике сликарке.

Изложене су слике Милене Шотре Гаћиновић из фундуса Галерије „Јосип Бепо Бенковић“ из Херцег-Новог, Умјетничке галерије Босне и Херцеговине из Сарајева и Музеја Херцеговине у Требињу, који чува највећи број умјетничких дјела ове знамените сликарке. Такође, представљени су скенирани костимографски цртежи и скице Милене Шотре Гаћиновић из збирке Музеја примењене уметности у Београду и сликарски прибор умјетнице који се чува у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

sotra-izložba (5).JPG (151 KB)

Изложбу је отворио је градоначелник Мирко Ћурић, који је истакао да је вечерашњи догађај, својеврсна, захвалност "једној знаменитој жени-сликарки, која је обиљежила и историју српског сликарства 20. вијека, великом ствараоцу и патриоти".

Ћурић је нагласио да је Миленин живот био веома динамичан - стизала је од Неретве до Америке, од Америке до Kремља, од Париза до Лондона, Рима, Будимпеште, враћајући се увијек у своју родну Херцеговину.

"Градска управа Требиња је опредијељена да се у сарадњи са релевантним институцијама на достојан начин одужи великанима пониклим у Херцеговини, који су својим радом и животним дјелом задужили Херцеговину и српски народ у цјелини", навео је Ћурић.

sotra-izložba (3).JPG (137 KB)

Kустос историчар умјетности у Музеју Херцеговине Тамара Рајковић истакла је да се о Милени може говорити као о сликару, публицисти, новинару, говорнику, хоровођи, костимографу, револуционару, али, прије свега, као о филантропу.

"Приповијест о њеном животном путу јесте прича о живљењу између Европе и Америке, о увјерењима између секуларизма и религије, дјелању између умјетности, журналистике и политике", навела је Рајковићева.

Она је истакла да је Милена "крала" вријеме да би се посветила сликарству, наглашавајући важност ликовног израза.

"Kроз своја платна поново је присутна у својој родној Херцеговини, из које се отиснула врло рано, а у коју се враћала по дио свог дјетињства, увијек носећи у срцу жеђ за Херцеговином", казала је Рајковићева.

IMG_2068.JPG (145 KB)

sotra-izložba (2).JPG (104 KB)

Помоћник министра културе и просвјете Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да култура вечерас слави уз дјела ове велике сликарке.

"Ресорно министарство подржава и цијнени изложбе оваквог карактера, које доприносе ширењу сазнања о значају и богатству наших простора", рекла је Ђаковићева.

sotra-izložba (4).JPG (189 KB)

Милена Шотра Гаћиновић рођена је у Стоцу прије 110 година. На њеним дјелима доминирала је зелена боја, како је сама говорила - боја Неретве. Већи дио њених умјетничких дјела чува се у требињском Музеју Херцеговине.

Покровитељи изложбе су града Требиње и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

sotra-izložba (6).JPG (138 KB)