IMG_0134_resized_20230927_094307314.JPG (342 KB)

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас, на Kрстовдан, свету архијерејску литургију у манастиру Светог Ђорђа на Бравенику.

Службу, уз присуство великог броја вјерника, прислуживао је и нови игуман, отац Василије, који је примио управу овог манастира, са братством манастира Завале.

Владика Димитрије је истакао у бесједи да Господ у јеванђељу каже - одреци се себе, узми крст свој и иди за мном, јер ићи за Господом значи живјети по јеванђењу.

„И зато ми празнујемо овај празник и клањамо се крсту. Човјек треба да се одрекне своје самодовољности, да схвати да му је потребан Бог и да то није понижење, већ благослов за нас. Да нисмо самодовољни, јер треба нам живи Бог и благодат његова, љубав и наш ближњи, а треба нам и заједница са реалним људима са којима живимо“, навео је владика Димитрије.

IMG_0132_resized_20230927_094238247.JPG (283 KB)

Он је додао да не рачунамо на своју силу, него да се уздамо у Бога и да узмемо крст свој.

„То значи - нашем животу и оно што нам Бог шаље, ситуације у којима живимо и људи са којима радимо, породица коју смо засновали, манастир у којем живимо са братијом. То је наш крст, нема крста изнад тога, не треба тражити неки други крст. Та животна ситуација у коју нас је Бог поставио је наш крст, њега да узимамо и са њим да живимо“, рекао је његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Игуман Василије каже да је добио благослов да се стара о манастиру Светог Ђорђа на Бравенику, да оформи монаштво, да обнови конак као и прилазни пут.

„Да се овдје покрене живот по Богу, хришћански начин живота. Да се људи уче, јер им увијек треба неки примјер, а манастири су увијек били примјер тог хришћанског и монашког начина живота. А поготово данас је много важно и спасоносно да има манастир близу насељеног мјеста, града. Важно је за спасење људи, за њихов здрав начин живота, јер кад имају примјер - лако преписију, а кад немамо, можемо се изгубити. Како владика рече, свако има свој крст, а кад имамо примјере других људи, који нас савјетују, много лакше тај крст носимо“, истакао је отац Василије.

IMG_0127_resized_20230927_094159541.JPG (337 KB)

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да су мјештани Зубаца добили благодат да игуман Василије преузме овај манастир.

„И сви смо ту уз њега, да заједно видимо шта можемо да урадимо. Најважније је да овдје заживи духовни живот, да се долази на службу, да се заједно подржавамо и разумијемо једни друге, да разговарамо и да се договарамо. Сматрам да сви треба да дамо допринос из свог угла и да ће нам само тако бити више него добро. Управо јединство и слога граде будућност Требиња, Републике Српске и региона“, навео је Ћурић.

Након свете архијерејске литургије, у парохијском дому уприличена је трпеза љубави.

IMG_0200_resized_20230927_100707234.JPG (350 KB)