ТРЕБИЊЕ │ Удружење за узајамну помоћ у душевној невољи „Соната“ Требиње од данас до уторка 25. јуна организује  стручна предавања, скупове и дружења корисника и психотерапута, психолога и психијатара из РС, БиХ, Србије и Црне Горе.

Предсједник удружења Михољка Јанковић казала је да „Соната“ већ 19 година води бригу о људима са проблемима менталног здравља, а који су након хоспитализације и отпуштања из психијатријских установа углавном препуштени сами себи.

„ Циљ скупа је повезивање свих који учествују у бризи за менатално здравље и грађана. Синхронизацијом са центрима са ментално здравље желимо да размијенимо искуства, посебно са оним из осталих градова РС, као и пацијентима и  чујемо позитивне приче“, казала је Јанковић.

О примјеру добре праксе и узајамној сарадњи посвједочила је и Свјетлана Опачић из Удружења грађана „Заједно“ из Бањалуке. У ово удружење је дошла као корисник, али се временом испрофилисала и оснажила кроз радионице.

„Живи сам примјер социјалне инклузије, јер након проведених радионица и програма тренутно са портпарол у овом удружењу, што на мом примјеру се показује да се корисници могу и морају укључити у реформскае процесе“, казала је она.

У оквору стручних предавања у Требињу бораве представници болница из Бањалуке, Јакеша, Сокоца, Тузле, Београда, Подгорице и  Доброте, а у раду скупа учестоваће и здравствени радници из Требиња и Невесиња.

У 18 часова биће промовисане књиге професора др Јована Марића „Kако сачувати живце“ и „Мушкарац наспрам жене“ .

М.И.