Miso-Pamucina-i-pronadjeni-migranti-foto-privatna-arhiva.jpg (140 KB)

Спасавање бика који је упао у чатрњу и јарца који је пао низ литицу, уклањање змија из кућа и помоћних објеката, скидање осињака, стршљенова или мачака са крова, само су неке од ситуација у којима су грађани затражили помоћ Цивилне заштите, која дјелује при требињској Јавној установи  “Екологија и безбједност”.

Поред редовних послова, попут гашења пожара у љетним мјесецима, пресијецања набујале вегетације у прољеће или чишћења сеоских путева од снијега у зимском периоду, те помоћи грађанима након невремена, достављања хране и лијекова старим и немоћним приликом елементарних непогода, запослени у овој служби сусрећу се и са неочекиваним ситуацијама, које могу бити веома опасне.

Мишо Памучина, координатор за деминирање у Јавној установи “Екологија и безбједност”, један је од запослених који је био у различитим ситуацијама, а сусрете са змијама или дивљим коњима памти више од најопаснијег терена за деминирање. Сусретао се и са групама мигранта, налазио оружје и одбачена екплозивне направе на различитим мјестима, па и у кругу болнице.

Признаје да је у појединим моментима било страха, а неке догађаје је сањао ноћима.

– Хранимо и дивље коње у рејону Волујца, Гомиљана, Старог Сланог, Луга и других околних села. Они се у зору повлаче у шуму, кад нас виде – бјеже, оставимо им храну и одемо. Када тридестак дивљих коња почну да “дувају” и крећу према теби, а ти си на чистини, осјетиш колико си немоћан и мали. Кад ми се то једном десило у близини Требиња, било ме страх и није ми било ни јасно шта се дешава, зашто не бјеже. Повукао сам се према једном винограду и послије неког времена, када су почели да се враћају, угледао сам ждријебе. Они су остали ту да чувају женку и младунче – прича Мишо.

Miso-Pamucina-2-spasilac-foto-privatna-arhiva.jpg (202 KB)

Памтиће и ситуацију код моста у центру Требиња прошле зиме када су радници “Водовода”, приликом отклањаја квара на водоводној цијеви, примјетили змије у шахту.

– Мислио сам да се ради о једној змији, што није ријетко у нашим крајевима. Када сам се спустио у шахт видио сам 20-ак склупчаних змија које су дигли главе према мени, а ја сам под земљом, у скученом простору, са неком лампом – наводи овај требињски деминер.

Каже да је неколико наредних ноћи сањао змије, а у сну су му се враћале и слике коња који крећу на њега.

– Једном приликом сам шетао пса и угледао као дими испод цигле неке куће. Оставио сам пса испред куће, улетио унутра и затекао баку како зове ватрогасце, јер је ватра већ захватила греде испод крова. Ватрогасци су одмах стигли и све се добро завршило, али је интересантно како човјек који ради овај посао почне да примјећује ствари које други људи који су туда пролазили нису примијетили или су једноставно окренули главу и прошли – прича Мишо.

Обиљежавање минских поља је саставни дио посла деминерског тима Цивилне заштите, али не и сусрет са групом миграната на тако опасним локалитетима.

– Сретнете групу миграната у минском пољу. Не знате како ће они реаговати, не знају језик, не можете се споразумјети. Они се уплаше од нас, ми од њих, шта се све може десити, а најгоре је кад видите да су на тако опасном месту међу њима и мала дјеца – објашњава он.

Miso-Pamucina-spasilac-foto-privatna-arhiva.jpg (128 KB)

Мишо каже да је посебан изазов спуштати се у јаме гдје су неексплодирана убојита средства.

– Не знате шта вас чека, мали простор, мрачно, жабе, змије, свега буде. Све је некако у том моменту против вас, десе се мање повреде, али, на срећу, све се добро завршавало – истиче овај деминер.

Оружје и у контејнерима

У цивилној заштити наводе да су екплозивна средства заостала из прошлог рата проналажена на различитим локацијама у граду, чак и у контејнерима поред школа, јер их несавјесни грађани умјесто да их предају Цивилној заштити бацају, на размишљајући о посљедицама.

У старој требињској мртвачници недавно је откривен арсенал оружја; бомбе, муниција, два пуна оквира за аутоматску пушку, који су заостала из прошлог рата, када су у тадашњу мртвачницу довожени погинули на ратиштима.

Припадници требињске цивилне заштите прије неколико дана, на позив станара, хватали су младог сокола који је повријеђен долетио у хаустор једне требињске зграде, како би птицу однијели у ветеринарску станицу.