Чланови  Спелеолошког друштва „Зелена брда“ из Требиња учествовали су протеклог викенда у заједничкој спелеоспасилачкој вјежби тимова из Дубровника, Херцег Новог, Фоче и Требиња,  коју је у јами Бездан, у рејону села Комани у Конавлима, организовала Горска служба спасавања Хрватске - станица Дубровник.

Тимови из три земље увјежбавали су организовање акције извлачења повријеђеног из јаме дубоке 125 метара, а са циљем провјере спелеоспасилачких  знања и способности,  те координације и брзине заједничког дјеловања у ситуацијама када изазов спасавања треба „комшијску“ помоћ.

Предраг Милошевић из Спелеолошког друштва „Зелена брда“ каже да је акцији претходио припремни састанак, на коме су сви учесници вјежбе добили детаљна упуства о мјесту несреће, конкретне задатке унутар тимова, задужили потребну опрему, како би сутрадан, у суботу у 8 часова, отпочело спасавање.

„У јаму је прво сишао 'повријеђени', на дубину од 125 метара, а затим и остали тимови. Након силаска у јаму и заузимања својих позиција, сваки тим је израдио системе за извлачење носила на свом сектору. Када су сви били спремни, извлачење је кренуло и успјешно завршило око 16h“, истиче он.

Након вјежбе, наставља Милошевић, извршена је детаљна анализа, а сваки тим је поднио извјештај о свом сектору дјеловања и евентуалним проблемамима са којима су се сусрели.

„Ово је и најважнији дио сваке вјежбе -  јер сваки спасилац на основу свог и искуства других учесника у вјежби унапређује своје личне способности, а  цијели тим се уиграва и постаје много ефикаснији. Генерални закључак је да је вјежба успјешно одрађена, да су сви спасиоци на завидном нивоу знања и вјештина. Сви тимови су дјеловали координисано, иако састављени од чланова из различитих градова и организација“, наводи требињски спелеолог.

Ово је друга заједничка вјежба тимова из Дубровника, Херцег Новог, Фоче и Требиња, а  прва је, подсјећа Милошевић, одржана на Орјену 2016. године. Одлучено је да се овакви сусрети чешће организују, јер ће у случају реалне ситуације у најближем окружењу спелеоспасиоци из ових друштава бити први на мјесту несреће.

Милошевић напомиње да је на нивоу Републике Српске неопходно приступити озбиљнијој организацији горске службе спашавања, те да је у том смислу довољно примијенити моделе из Србије или Хрватске, гдје су станице ове службе добро организоване, опремљене и уклопљене у систем заштите.

„Најчешћи проблем код јединица ове врсте у другим државама је недостатак обученог кадра. Код нас само то и имамо, као и огромни лични ентузијам чланова спасилачких тимова који се самоорганизују и комуницирају на личну иницијативу. Системска подршка се најчешће сведе на обећања и тапшање по рамену, након заједничких вјежби са другим спасилачким службама града или ентитета“, истиче Милошевић.

У вјежби у Конавлима учествовао је петочлани тим Спелеолошког друштва „Зелена брда“, који су чинили Дејан Јанковић, Драган Јањић, Марко Укропина, Дарко Шпец и Предраг Милошевић.

Радио Требиње