329418_1 Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju Badnji dan. Završavaju se posljednje pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić.
Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima, kao i na gradskim trgovima, Srpska pravoslavna crkva i vjernici, obilježavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu rođenja Isusa Hrista. Biće služene božićne liturgije i lomiće se Božićna česnica.
Vjernici na Badnji dan uzimaju badnjak koji se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svjetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.
Kod Srba su običaji za ovaj dan mnogobrojni i različiti. U kuću se unosi badnjak, obično od hrastove, rjeđe cerove ili bukove grane. Njih domaćin odsiječe u zoru, da bi ih uveče svečano unio u dom i naložio na oganj.
Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.
U trebinjskom sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg praznično večernje počinje u 18 časova, a sat kasnije na Trgu slobode biće obavljeno tradicionalno nalaganje badnjaka.
Kako je najavljeno, praznične poruke Trebinjcima na Badnje veče, kao i prethodnih godina, uputiće predstavnici Crkvene opštine i Gradske uprave, nakon čega će uslijediti kulturno-zabavni program, u kojem će nastupiti Gradski KUD „Alat Svislajon“, etno-grupa „Nagorkinje“ i trubački orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte.
Božićna liturgija u sabornom hramu počinje u ponoć, sa prazničnim jutrenjem od 23 časa i 30 minuta, dok će druga sveta liturgija biti služena na Božić ujutro od 6 časova.
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kako je najavljeno – za Badnje veče služiće večernje u Nevesinju, a božićnu liturgiju u Sarajevu.
R.T.