20221006_140909.jpg (262 KB)

У оквиру обиљежавања Међународног дана дјетета, у просторијама болничке библиотеке данас су стручњаци ЗУ “Medico-S”, чланице групације Пронатал из Бања Луке, а у сарадњи са Удружењем породица са проблемом стерилитета „Бебе“ из нашег града специјалистима и специјализантима из требињске болнице одржали едукативно предавање „Савремени приступ брачној неплодности“.

Данијелa Филиповић, ПР менаџера ЗУ “Medico-S” је истакла да ће стручњаци са ове клинике своја знања и искуства о дијагностици и препознавању неплодности пренијети и на докторе из требињске Болнице и Дома здравља.

„Циљ нам је да паровима са проблемом стерилитета из Требиња и Херцеговине буде много лакше и да за почетак не морају да одлазе у Бања Луку на неке елементарне прегледе, већ да их могу обавити и требињској Болници и Дому здравља“, навела је Филиповић.

За сутра од 9 часова у гинекoлошкој амбуланити Дома здравља Требиње планирани су консултативно-специјалистички прегледи за брачне парове са проблемом стерилитета, а који се припремају за вантјелесну оплодњу.

Раније су се овакве консултације обављале у Бања Луци, док је сада паровима омогућено да то обаве у Требињу.

Лилиен Ковач, гинеколог Дома здравља Требиње каже да су захваљујући постојању Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ из нашег града разбили многе табуе и да је проблем мушког стерилитета постао видљивији.

„Имамо доста младих брачних парова који се јаве на преглед и прије годину дана од немогућности остајања у другом стању. Трудимо се да разним активностима удружења, едукацијама, предавањима и уз подршку медија промовишемо проблем стерилитета у Херцеговини“, рекла је Ковач.

Она је изразила наду да ће стручњаци са клинике “Medico-S” у Требиње долазити свако два-три мјесеца на консултације са брачним паровима, како би им скратили један одлазак у Бања Луку.

Анђелка Совтић, начелник Одјељења за гинекологију и акушерство у Болници Требиње каже да узроци стерилитета могу да буду различити.

„Kада бисмо смо могли тачно да знамо шта је све узрок стерилитета, онда не би био овако велики проценат стерилитета код парова. Успјешност лијечења у свијету је 40 одсто, што је добар проценат“, казала је Совтић.

Снежана Мисита, предсједник требињског Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ је изразила велику захвалност на подршци и локалним и републичким институцијама.

„На републичком нивоу за све парове са проблемом стерилитета омогућена су три бесплатна покушаја вантјелесне оплодње, док град Требиње финансира четврту вантјелесну оплодњу. Ми увијек кажемо да ако нема беба, нема ни Херцеговине“, навела је Мисита.

Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“ из Требиња за 12 година постојања броји 166 беба.