ТРЕБИЊЕ │ У позоришној сали Културног центра у Требињу вечерас је одржана презентација студијских програма Државног пољопривредног универзитета „Император Петар Први“ из Вороњежа и условима школовања која ова образовна установа нуди за студенте из Републике Српске на основним, мастер и докторским студијама.

Доцент на овом универзитету Игор Максимов истакао је да је вороњешки пољопривредни универзитет међу најбољим у Русији и у класи престижних високошколских установа на међународном нивоу, те да студентима нуди седам факултета из разних области везаних за пољопривреду.

„За студенте из Републике Српске Русија је омогућила финансирање студија из буџета. За почетак, за студенте који не знају руски језик постоји могућност да га годину дана усавршавају на нашем универзитету. Сви студенти имају услове на високом нивоу – и за живот и за учење: студентски дом, спортски центар и све друге садржаје потребне за студентски живот. Данас на нашем универзитету студира више од 500 студената из крајева свијета“, казао је Максимов додајући да је Руска Федерација обезбиједила и програм студентских стипендија.

Он је додао да је до сада на једносеместарском студирању на овом универзитету било 13 студената из Републике Српске, док је на љетној школи учествовало њих више од стотину.

Студент Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Немања Жарковић на вороњешком универзитету боравио је један семестар кроз програм размјене студената а његова искуства су, како је казао, веома позитивна.

„Препоручујем свима да оду тамо јер је то искуство које се не заборавља. Изванредно вас прихвате. И професори и студенти, увијек су ту да помогну - а предавања су заиста квалитетна и на високом нивоу“, каже Жарковић који је прилику да се усавршава у Вороњежу добио као студент Универзитета у Источном Сарајеву, са којим руски универзитет има потписане уговоре о сарадњи.

Заинтересовани су имали прилику да погледају и петоминутни филм о граду Вороњежу.

У забавном дијелу програма наступио је ансамбл Државног пољопривредног универзитета „Чернозјомочка“, који његује руски традиционални плес и пјесму.

Р.С.