dubrovnik razbojnik DUBROVNIK l Nepravomoćnom presudom dubrovačkog Županijskog suda, penzionisani prometni tehničar Robert Matelјan (44) iz Splita proglašen je krivim za razbojništvo počinjeno 16. septembra 1992. u Dubrovniku kada je, prema optužnici dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva, upotrebom sile i prijetnjom oružja po život osoba oduzeo tuđe pokretne stvari, pa je osuđen na godinu dana zatvora. Uvažavajući olakšavajuće okolnosti, sud je presudu preinačio u rad za opšte dobro s tim da se dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.
Presuda je, pretpostavlјa se, “tačka na i” razbojništva kada je u pozno lјeto 1992. Matelјan dogovorno, zajedno s tri još neidentifikovane osobe, u naselјu Hladnica, uveče upao u stan bivšeg načelnika predratne Službe državne bezbjednosti Rista Vreće. Tamo su zatekli i napali njegovu suprugu Dragicu Vreću, te komšije Vejsila Sarića i Milosavu Adžović.
Ženama su naredili da legnu na pod s licem okrenutim ka podu, a za to vrijeme su Vreću i Sarića udarali nogama i rukama, elektrokablom i drškom pištolјa po cijelom tijelu.
Poslјedice su bile da je Risto Vreća zadobio prelom lijeve jagodične kosti, prelom tri rebra i jednog vratnog pršlјena, napuknuće nosne kosti, blaži potres mozga, više krvnih podliva i oštećenje očiju dok je Sarić zadobio prijelom tri rebra.
Dok su s fantomkama na glavama pretresali stan tražeći novac i dragocjenosti, jedan je napadač ispalio hitac iz pištolјa. Ukrali su 12.000 američkih dolara, pozlaćeni “seiko” ručni sat, revolver “Kolt pyton-357 Magnum” i 265 metaka, dvije šteke Vinston cigareta, tri futrole za pištolј, više upalјača i kompleta za pisanje, štednu knjižicu bivše Dubrovačke banke, dvije boce viskija. Pretučenog Vreću i Sarića vezali su konopcem. Uzevši klјučeve stana udalјili su se u nepoznatom smjeru. Ova presuda je, već četvrti, ponovlјeni postupak, a Matelјan je do sada oslobađan optužbe.
Pri donošenju kaznene mjere sud je vodio računa o olakšavajućimm okolnostima, pa je uzeo u obzir činjenice da su od izvršenja razbojništva protekle skoro 23 godine, te da je kriminalni učinak optuženog Matelјana bio najmanji, odnosno da je kao saučesnik u odnosu na druge aktere razbojništva ispolјio najblažu količinu kriminalne aktivnosti, za razliku od ostalih saučesnika koji su krali i tukli supružnike Vreća i susjede.
U vrijeme izvršenja razbojništva bio je mlađi punolјetnik (20), a sada je vrlo lošeg zdravstvenog stanja i samohrani je otac malolјetnog djeteta. Otežavajuće okolnosti su ranija osuđivanost za upotrebu droga i nanošenje teških tjelesnih ozlјeda pa je sud, zaklјučio da je razbojništvo počinjeno na vrlo brutalan način, jer su Risto Vreća (tada 49-godišnjak) i Vejsil Sarić (tada 50-godišnjak) zadobili vrlo teške tjelesne ozlјede.
Slobodna Hercegovina (izvor: Dubrovački.hr)