Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, сусретом на Граничном прелазу Зупци, симболично су јутрос поздравили отварање граница између двије земље и комшијске локалне заједнице - али и најавили још једну заједничку иницијативу за укидање путарине на дијелу магистралног пута између два града.

curic-katic.JPG (203 KB)

Градоначелник Требиња казао је да су протекла два и по мјесеца, откада су границе биле затворене због заштите од пандемије вируса корона, била период мучан за све јер је значио и раздвајање породица, с обзиром на то да у Херцег Новом живи велики број грађана поријеклом Требињаца и Херцеговаца.

„Наш циљ је да чим прије поново заживи и проради економија. Знамо да Херцег Нови доста зависи од туризма, а то је случај и са Требињем у посљедње вријеме. Зато је ово дан који смо једва дочекали“, казао је Ћурић.

Први човјек Херцег Новог истакао је да су гранични прелази Зупци и Ситница за Новљане најзначајнији јер су то и транзитни прелази за туристе из Србије и окружења, додајући да очекује да ће Црна Гора већ од наредне седмице границе отворити и за грађане Србије, без посебних услова и ограничења. 

curic-katic-3.JPG (192 KB)

Тај транзит још од 2008. године, подсјетио је он, оптерећује путарина у износу од 3 евра на дијелу магистралног пута према Херцег Новом, која би према уговору са концесионаром требало да се наплаћује још осам година.

„Планирамо током сљедеће седмице да се писмено обратимо концесионару и организујемо састанак да покушамо изнаћи рјешење за укидање наплате. Преостало је још око 5 милиона евра за отплату ове инвестиције. Држави Црној Гори смо упутили допис у којем смо изнијели став да они треба да отплате преостали износ концесионару, али нисмо добили позитивну реакцију по том питању“, казао је Катић.

Ћурић и Катић јутрос су поздравили и прве путнике између два града, међу којима је и Новљанин Зоран Нинковић, који је, како каже, јутрос кренуо преко границе да након три мјесеца посјети своју болесну мајку у Требињу.

curic-katic-2.JPG (184 KB)

„Отварање граница за нас значи много. По мени, границе су само за овце и друге животиње - за људе нису!“, поручио је Нинковић.

Одлуком Савјета министара од данас су отворене границе БиХ са Хрватском, Србијом и Црном Гором без ограничења и посебних услова, а иста мјера од данас је на снази и у Црној Гори за држављане БиХ.