Требиње ће од сутра до 26. јула бити домаћин позоришног Фестивала фестивала. На 62. смотри најбољих остварења аматерске позоришне продукције региона биће изведено седам представа ансамбала из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске и Сјеверне Македоније.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић истиче да се мало која средина може похвалити тако дугом фестивалском традицијом: као сљедбеник некадашњег Фестивала драмских аматера Југославије – Фестивал фестивала ове године живјеће своје 62. издање, при чему је наш град већ 39. пут домаћин смотре.

Данас је то, додаје Милошевић, фестивал међународног карактера - са циљем да буде завршна смотра побједничких представа са државних такмичења драмског аматеризма региона, а на којем, са изузетком Словеније, учествују све земље бивше Југославије.

„Требиње је постало својеврсни олимп позоришног аматеризма. Сва досадашња искуства говоре да је свим учесницима сан да дођу у Требиње и да су тим доласком, као глумци, одсањали свој највиши циљ. Са Дучићевим вечерима поезије – Фестивал фестивала постао је и темељ требињског културног идентитета“, истакао је Милошевић.

Након свечаног отварања од 20:30, такмичарски програм овогодишњег фестивала сутра вече отвориће Тетар „Тотал“ из Високог, представом „Професионалац“, по тексту Душана Ковачевића.

До 26. јула, требињска позоришна публика имаће прилику да погледа остварења још шест ансамбала – из Скопља, Светог Филипа и Јакова, Куле, Мојковца, Црвенке и Требиња.

Све представе играју се у позоришној сали Културног центра Требиње од 20 часова и 30 минута, а улаз је бесплатан.

Изложбе, промоције књига, представа ван такмичарске конкуренције – садржаји су који ће и ове године пратити фестивалски програм, а за младе редитеље биће организован вишедневни мастер клас, под руководством једног од најзначајних српских и екс-ју редитеља Егона Савина.

Фестивалске атмосфере неће недостајати ни на улицама Требиња: „Ибијево ћоше“ на корзу испод платана, али и други јавни простори у центру града, свакодневно биће мјесто музичко-сценских перформанса у извођењу глумаца и музичара из Бањалуке, Београда, Требиња и ансамбала учесника овогодишњег фестивала.

„Сигуран сам да ће интересовање публике за фестивал и ове године бити велико, као и свих претходних година. Испоставило се да град на неки начин живи тих седам дана за Фестивал фестивала. Требињска публика разумије позориште – у том смислу је и захтјевна и захвална“, каже Милошевић.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање и Културни центар, а покровитељ Град Требиње.

Требињско културно љето, након смотре аматерске позоришне продукције региона, наставља у знаку фестивала: већ сутрадан позоришну магију замијениће она филмска, а након 7. Фестивал медитеранског и европског филма - наш град, другу годину заредом, биће домаћин и интернационалног фестивала класичне музике  „Music and more Summerfest“.

Р.С.

ПРОГРАМ

  1. јул, 20:30

Театар „Тотал“ Високо /БиХ/

Душан Ковачевић: ПРОФЕСИОНАЛАЦ

Режија: Јесенко МУЗАФЕРИЈА

  1. јул, 20:30

Театар „Kunstwerstatt“ – Младински образовен форум, Скопље /Сјеверна Македонија/

Милош Андоновски: НЕМАМ КАДЕ ДА СЕ ВРАТАМ

Режија: Дени СТОЈАНОВ

  1. јул, 20:30

Аматерска казалишна удруга „Кунтрата“, Свети Филип и Јаков /Хрватска/

Љубо Стипишић Делмата: КОД ЛЕПАНТА, СУНЦЕ МОЈЕ

Адаптација и режија: Мирко ЂИНЂИЋ

  1. јул, 20:30

Културни центар Кула /Србија/

Аугуст Стриндберг: ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА

Режија: Фуад ТАБУЧИЋ

  1. јул, 20:30

Друштво социолога Црне Горе и Центар за културу Мојковац /Црна Гора/

Људмила Разумовска: ДРАГА МОЈА ЈЕЛЕНА СЕРГЕЈЕВНА

Режија: Филип МЕДЕНИЦА

  1. јул, 20:30

Позориште „Стеван Сремац“ Црвенка /Србија/

Дарио Фо: СЛУЧАЈНА СМРТ ЈЕДНОГ АНАРХИСТЕ

Режија: Игор ПАВЛОВИЋ

  1. јул, 20:30

Градско позориште Требиње /град домаћин/

Демарк (Карло Голдони): ЈЕДАН СЛУГА А ДВА ГОСПОДАРА

Режија: Жељко МИЛОШЕВИЋ