Изборна кампања за опште изборе, који ће бити одржани 7. октобра, почиње сутра и трајаће до 6. октобра у 7.00 часова, саопштио је данас у Сарајеву члан Централне изборне комисије БиХ Стјепан Микић.

Микић је на конференцији за новинаре рекао да политички субјекти током изборне кампање имају право да на законом утврђен начин упознају бираче и јавност о свом програму и кандидатима.

Подсјећајући на законске забране које се односе на изборну кампању, он је истакао да ЦИК посебну пажњу скреће на кориштење језика који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

- ЦИК БиХ има овлаштења да изрекне новчану казну која није већа од 10.000 КМ и уклони име кандидата са кандидатске листе ако се утврди да је он лично одговоран за повреду закона или чак имамо могућност да поништимо овјеру политичког субјекта - рекао је Микић.

Према његовим ријечима, која ће од ових санкција бити изречена, зависи од тежине прекршаја и учесталости.

Микић је позвао политичке странке, кандидате и присталице политичких странака, те запослене и на други начин ангажоване у изборној администрацији да се уздрже од изјава које дижу тензије, односно да воде фер, коректну изборну кампању, а медије да допринесу да кампања протекне у демократском окружењу.

Он је подсјетио да се на општим изборима бирају Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједник и потпредсједници Републике Српске, те Народна скупштина Српске, као и Представнички дом Парламента Федерације БиХ и скупштине 10 кантона у Федерацији.

Микић је прецизирао да се на изборима 7. октобра између 7.497 кандидата бира укупно 518 носилаца мандата.

Он је навео да ће се на кандидатским листама наћи 128 политичких субјеката - 58 странака, 36 коалиција и 34 независна кандидата.

- У поређењу са општим изборима 2014. године, на овогодишњим имамо 30 политичких субјеката више - додао је Микић.

За овогодишње изборе овјерене су 804 редовне кандидатске листе и 73 листе за компензационе мандате.

Микић је подсјетио да је 23. августа закључен извод из централног бирачког списка и да право гласа у октобру има 3.352.933 бирача.

- Од тога редовних бирача је 3.254.767, расељених који гласају у одсуству је 8.306, расељених који гласају лично 12.046, док је за гласање путем поште регистровано 76.726 бирача - прецизирао је Микић.

Он је навео да је за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у иностранству регистровано 1.085 лица.

- По једно бирачко мјесто биће отворено у амбасадама БиХ у Камбери, Бечу, Берлину, Ослу и Београду - рекао је Микић и додао да ће бирачка мјеста бити отворена и у конзулатима у Чикагу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Грацу.

Када је ријеч о финансирању изборне кампање, Микић је објаснио да Изборни закон прописује максимално дозвољени износ за финансирање трошкова изборне кампање и да се он за овогодишње изборе рачуна тако да се број бирача у свим изборним јединицама у којима политички субјект има кандидатску листу или кандидата помножи са 0,30 КМ, односно за кантоналне скупштине са 0,20 КМ.

Процјена је да ће спровођење општих избора коштати око 8,5 милиона КМ, од чега је 4,7 милиона КМ намијењено за плаћање чланова бирачких одбора, 1,2 за штампање, паковање и дистрибуцију гласачког материјала и 650.000 КМ за поштанске услуге достављање гласачког материјала.

Први пут на изборима 7. октобра на биралиштима, којих ће бити отворено око 5.500, биће постављене прозирне бирачке кутије.

Срна