Srn2023-5-29_1352294_1.jpg (406 KB)

Фондација "Свети Вукашин" Епархије захумско-херцеговачке и приморске прославила је данас славу - Светог Вукашина, а Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика Димитрије у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу.

Свештеник Александар Шмања рекао је Срни да Фондација "Свети Вукашин" реализује многобројне хуманитарне активности и окупља све више људи, посебно младих у Требињу, Невесињу и осталим херцеговачким градовима.

Он је подсјетио да су недавно реализовали акције обнове кућа у требињском селу Лугу и да спремају обнову још неколико кућа, појаснивши да је рад ове фондације заснован на Јеванђељском принципу да је блаженије давати, него примати.

"Kолико год ми помагали угроженима, они у ствари помажу нама да будемо људи, што је и слоган наше фондације", рекао је отац Шмања.

Фондација, како каже, спроводи и доста акција помоћи у лијековима и медицинској опреми и неколико стотина мањих акција током године.

"Не бирамо коме и гдје, него где год и коме год можемо помажемо јер није ствар да имамо много пара, него да имамо много људи који желе добро једни другима", рекао је свештеник Шмања.

Он је напоменуо да је у току акција подјеле Светих писама матурантима основних и средњих школа у Херцеговини и најавио да ће и данас у 13.00 часова на Херцеговачкој Грачаници подијелити Јеванђеља матурантима требињске Гимназије "Јован Дучић".

Према његовим ријечима, Фондација "Свети Вукашин" је никла из природне потребе здраве људске душе да се заједнички помогне онима којима је помоћ потребна, те позвао све да постану чланови и било каквим радом помогну њеном раду.

Поводом празника Светог Вукашина и славе Фондације у порти Преображењског храма у Требињу припремљена је и трпеза љубави за многобројне госте.

Srn2023-5-29_1352294_2.jpg (324 KB)