ТРЕБИЊЕ │ Свечана сједница Скупштине града биће одржана данас на Дан ослобођења Требиња, у Kултурном центру Требиње, са почетком у 11 часова.

О великом јубилеју и стогодишњици откако је 14.пјешадијски пук Тимочке дивизије побједоносно умарширао у Требиње и нашем крају донио слободу говориће замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић.

На сједници ће бити уручено и признање Почасни грађанин Требиња, које је одлуком Скупштине града додијељено предсједнику Србије Александру Вучићу. Награду ће, како је за Радио Требиње потврђено у Скупштини Града Требиња, вечерас, на свечаној академији у Kултурном центру, преузети Никола Селаковић, генерални секретар предсједника Србије.

Највеће признање града Вучићу се додјељује „за  посебан допринос у области унапређења привредног и друштвеног развоја Требиња“.

На свечаној сједници градског парламента биће уручена и Повеља Града Требиња, која је одлуком Скупштине града, постхумно додијељена генералу Војске РС Богдану Kовачу „за изузетан допринос у одбрани Требиња током Одбрамбено-отаџбинског рата“, као и Захвалнице Града Требиња „заслужбом појединцу у области хуманог рада“ Браниславу Шпурану, члану Друштва добровољних давалаца крви Требиње, те удружењу „Сунце нам је заједничко“ за допринос „у стварању и унапређењу услова за пружање свих врста помоћи дјеци и омладини са посебним потребама“.

Све добитнике јавних признања Града Требиња за ову годину предложио је градоначелник Требиња Лука Петровић, приједлоге је прихватила скупштинска комисија за награде и признања, а сви одборници присутни су на посљедњем засједању једногласно подржали.

Дводневно обиљежавање великог јубилеја завршава вечерас, свечаном академијом под називом „Станите галије царске“ у Kултурном центру Требиње, од 20 часова.

У културноумјетничком програму академије учествују: хор „Јединство“ из Бањалуке, под управом Немање Савића, драмски умјетници из Београда: Лепомир Ивковић, Весна Паштовић, Вицо Дардић и Бошко Пулетић, првак Опере Народног позоришта Београд Драгутин Матић, пијанисти Невена Живковић и Бобо Вучур, вокални солиста Марија Нинковић и пјевачка група „Нагоркиње“.

Дан ослобођења Требиња успомена је на 13. новембар 1918. године, када је 14. пјешадијски пук Тимочке дивизије српске војске побједоносно умарширао у наш град – донијевши слободу након вишевјековне турске и аустроугарске окупације ових простора.

Радио Требиње